Volledig scherm
Parkeerroute. © Jan van de Kasteele

Parkeerroute om centrum van Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De haperende borden die aangeven hoeveel vrije parkeerplekken er zijn, verdwijnen en er komen geen nieuwe voor terug. In plaats ervan maakt de gemeente een duidelijk bewegwijzerde parkeerroute rond het centrum. Zowel linksom als rechtsom.

En wie vanaf de snelweg Bergen op Zoom inrijdt wordt straks met borden 'centrum' richting de stad geleid. Op deze manier hoopt wethouder Yvonne Kammeijer eindelijk bezoekers van de stad op een goede manier tegemoet te komen. De huidige parkeerborden werken nog amper. Jarenlang zijn er al klachten. Dat het aantal vrije parkeerplaatsen dat ze aangeven niet klopt. Onderzoek heeft volgens Kammeijer uitgewezen dat het onzin is veel geld te steken in vernieuwing van dit systeem. ,,Het is bijna onmogelijk om goede informatie te krijgen hoeveel parkeerplaatsen vrij zijn'', legt ze uit.

Maar daar komt bij dat heel veel automobilisten amper naar dit soort informatie kijken. ,,Ze gaan naar een parkeerlocatie die ze bij vertrek als doel hadden. En gaan in de rij staan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Joorenplein'', zegt Kammeijer.

Ze kiest daarom voor een goed bewegwijzerde parkeerroute om de stad. Die automobilisten langs de parkeergarages De Parade en Achter de Grote Markt voert, langs Joorenplein, Korenmarkt, St. Catharinaplein, Mineurplein, De Kaai en Plein 13. De wethouder zint op mogelijkheden om op de parkeerborden aan te geven dat het goedkoper parkeren op de Kaai en Plein 13 is.

Wie van een parkeerterrein wegrijdt, treft meteen verwijsborden hoe op de snelweg te komen. Omgekeerd wil Kammeijer automobilisten die vanaf de A58 de stad inrijden aan het handje nemen. ,,Op dit moment voldoet de bewegwijzering richting centrum niet. Ook ontbreekt een aantal borden'', zegt ze.

Daarom komen er op alle belangrijke invalswegen borden met de aanduiding 'centrum'. En wie vanaf de Rooseveltaan de stad inrijdt ziet daar straks een aparte aanduiding 'historisch centrum'. Tot slot verdwijnen de matrixborden die op verschillende plaatsen aan de entree van de stad staan. Ze geven informatie over parkeren, maar zijn zo verouderd dat Kammeijer ze laat weghalen. Wellicht komen er nieuwe en betere voor terug. Dat bekijkt ze nog.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom