De politie trof 72 kilo cocaïne aan in een lading bananen in een loods in Hoogerheide. Dat bedrijfspand is nu voor de duur van een jaar gesloten en verzegeld.
Volledig scherm
De politie trof 72 kilo cocaïne aan in een lading bananen in een loods in Hoogerheide. Dat bedrijfspand is nu voor de duur van een jaar gesloten en verzegeld. © Politie

Pand in Hoogerheide waar 72 kilo cocaïne tussen bananen zat moet jaar dicht: ‘Eén harde lijn trekken’

UPDATEHOOGERHEIDE - Het bedrijfspand in Hoogerheide waar in augustus 72 kilo cocaïne in een lading bananen werd gevonden, is vrijdagochtend voor een jaar gesloten. ,,We willen de loop eruit halen, zodat het niet terugvalt in het criminele circuit", aldus de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen.

Na een tip van de Portugse autoriteiten vond de politie op 15 augustus de cocaïne, verdeeld over 72 pakketjes, tussen de bananen in de loods in Hoogerheide. Daar werden drie mannen aangehouden, uit Hoogerheide (54 jaar), Etten-Leur (52) en Breda (45). Later werd een vrachtwagenchauffeur (57) uit Culemborg gearresteerd. Het pand is nu gesloten en verzegeld.

Pijnlijke realiteit

Boos maakt Adriaansen zich nog bij elk drugsincident, maar hij verbaast zich nergens meer over. ,,Hoe pijnlijk ook, dit is de realiteit. Dus moeten we hard optreden en regionaal één lijn trekken. Dus niet dat het in de gemeente A aantrekkelijker is om een pand voor drugshandel te gebruiken dan in gemeente B.”

Pand uit drugsketen halen

Aan dit Damocles-beleid doen ook Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen, Rucphen, Halderberge en Moerdijk mee. ,,Roosendaal is zelfs nog iets strenger”, aldus Adriaansen. ,,Dankzij goede samenwerking tussen de opsporende instanties kan ik mijn sluitingsbevoegdheid gebruiken om dit pand uit de drugsketen te halen. Er vond gelukkig geen productie plaats, maar op- en overslag geeft ook risico voor de lokale veiligheid.”

Veel gemeenschapsgeld

Volgens Adriaansen komt drugsoverlast in Woensdrecht niet meer voor dan elders in de regio. ,,Maar elk incident is er een teveel. Vooral ook omdat het veel gemeenschapsgeld kost.” Hij verwijst naar de vrachtwagen met 22 vaten drugsafval die op 24 oktober werd aangetroffen in hartje Woensdrecht, vlakbij basisschool De Poorte.

Quote

Eerder dit jaar kostte het opruimen van 22 vaten drugsafval in een truck bij een school in Woensd­recht ons ruim 20.000 euro

Steven Adriaansen, burgemeester gemeente Woensdrecht

Schaamteloos brutaal

,,Schaamteloos brutaal. Weer een grens die door criminelen is verlegd. Het opruimen kostte ons 20.286 euro, exclusief BTW, toch een euro per inwoner. Nou krijgen we de helft wel terug uit een provinciale subsidiepot, maar het blijft zonde dat je dit geld niet voor iets anders in kunt zetten. Daarom blijven we mensen oproepen om verdachte zaken te melden bij de politie. Dat kan ook anoniem.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom