Volledig scherm
Bietencampagne bij de Suiker Unie in West-Brabant. © Marcel Otterspeer

Overuren bij
suikerfabriek
Dinteloord

DINTELOORD - De fabrieken van Suiker Unie draaien minstens nog een paar weken door om de ongekende oogst aan suikerbieten te kunnen verwerken.

Nooit eerder werden zoveel suikerbieten uit de grond gehaald als deze campagne. Dat heeft te maken met de Europese quota die zijn losgelaten waardoor boeren nu voor het eerst zoveel bieten kunnen telen als ze  willen.

Topoogst

In Nederland berekent het CBS dat momenteel op 88.000 hectare met bieten ingezaaide grond, waarvan zo'n 10.000 hectare in Brabant. Dat is in deze provincie eenvijfde areaal meer dan de vorige campagne. 

Vanwege de voor deze oogst zo gunstige weersomstandigheden in 2017 heeft dat recordaantal bieten ook nog eens een extra hoog suikergehalte. 

Tevreden

Tevreden gezichten dus niet alleen bij de boeren, maar ook ook bij de fabrieken van Suiker Unie in het West-Brabantse Dinteloord en het Groningse Vierverlaten. Daar hebben ze het nooit eerder zo lang zo druk gehad. 

Meestal zijn de suikercampagnes rond Kerst, uiterlijk begin januari voorbij. Nu wordt dat zeker begin februari. Of de grote oogst ook consequenties heeft voor de financiële opbrengst, moet nog blijken en is onder meer afhankelijk van de buitenlandse bietenmarkt.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (48%)
  • nee (52%)
3251 stemmen