Volledig scherm
© ANP

Overname Bergse peuterspeelzalen in de maak

BERGEN OP ZOOM - De Stichting Peuterspeelzalen Bergen op Zoom wordt opgeknipt in onderdelen en overgedragen aan diverse organisaties die het takenpakket van de stichting overnemen. Naar verwachting is de operatie per 1 april afgerond.

Overname
Volgens wethouder Yvonne Kammeijer stelt de gemeente alles in het werk om de overname zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. ,,Als het goed is merken ouders en hun kinderen hier niets van. We proberen zover als mogelijk al het personeel mee over te laten gaan, zodat mensen dezelfde vertrouwde gezichten blijven zien."

Het grootste gedeelte van de peuterspeelzalen, waar kinderen van 2,5 tot 4 jaar worden voorbereid op de basisschool, gaat over naar Kinderopvang Op Maat van de Lowys Porquinstichting (LPS). De rest gaat over naar Mamalou Kinderopvang. Voor de peuterspeelzaal in de El Feth moskee wordt nog een andere overnamekandidaat gezocht.

Wetswijziging
De veranderingen in het peuterspeelzaalwerk worden ingegeven door een wetswijziging die sinds 1 januari vorig jaar van kracht is. Sindsdien mogen ook andere kinderopvangorganisaties dit soort diensten aanbieden en is concurrentie ontstaan op deze 'markt'.

Voorheen bestond er een vaste ouderbijdrage die mensen betaalden, die is ingeruild voor een inkomensafhankelijke bijdrage. ,,De keuzevrijheid wordt hiermee vergroot. Bovendien ben ik blij met de inkomensafhankelijkheid. Dat is wel zo rechtvaardig."

Hele dag
Ook juicht de wethouder toe dat het peuterspeelzaalwerk toegevoegd wordt aan kinderopvangorganisaties die vaak bij of in scholen zitten. ,,Zo ontstaan kindcentra waar kinderen de hele dag terecht kunnen. Bovendien hoeven ouders niet naar een andere locatie als hun kinderen naar de peuterspeelzaal moeten."

Liefst 85 procent van alle Bergse peuters maakt gebruik van een peuterspeelzaal. Volgens de wethouder behoort de Markiezenstad daarmee tot één van de gemeenten waar inwoners het meest gebruikmaken van deze voorziening. ,,We zijn benieuwd welke invloed deze veranderingen hebben. Reden dat we de GGD hebben gevraagd daar onderzoek naar te doen", zegt Kammeijer.

Uitzondering
Iedere peuter mag twee dagdelen per week, dus twee keer drie uur, naar de peuterspeelzaal. Alleen voor kinderen met een taalachterstand wordt een uitzondering gemaakt. Die hebben recht op vier dagdelen en mogen bovendien gratis gebruikmaken van deze voorziening.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom