Volledig scherm
Gordijnen dicht en pitten. De gemeente Bergen op Zoom zet daar een streep door. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Overnachten in truck mag niet meer in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gooit een extra wapen in de strijd tegen de overlast van truckers. Overnachten in de cabine van een vrachtwagen is voortaan taboe. Wie dat toch doet, krijgt met de politie te maken.

Dat heeft wethouder Ad Coppens woensdag bekendgemaakt. Bergen op Zoom kampte vorig jaar met forse overlast van overnachtende truckers op met name bedrijventerrein Noordland. Door daar parkeerverboden in te stellen wist de gemeente dat probleem te tackelen. ,,Maar je ziet nog steeds op allerlei plekken in de gemeente trucks staan'', zegt Coppens. Zo overnachten er bijvoorbeeld aan de Vierlinghweg, aan de kop van de haven. Ze staan keurig in een parkeervak. Daar kon de gemeente tot op heden weinig aan doen.

Politie

Maar dat verandert. In de algemene plaatselijke verordening (APV) komt een bepaling dat overnachten in een voertuig niet langer is toegestaan. ,,Zo kan de politie er tegen optreden.'' De nieuwe bepaling in de apv is lastig, want op deze manier zouden mensen ook niet meer in een camper mogen slapen, zoals aan de Boulevard gebeurt op de speciale camperplekken. ,,Daar moeten we nog even naar kijken, want dat mag wel, die mensen hoeven zich geen zorgen te maken'', zegt wethouder Coppens. ,,Sterker nog, we willen het aantal camperplekken zelfs uitbreiden.''

Regionaal

Quote

Je ziet nog steeds overal trucks staan

Ad Coppens, wethouder

Naast het handhaven is Coppens ook bezig met zijn plan om een grote regionale parkeerplaats voor vrachtwagens te krijgen. Hij lanceerde dat idee tijdens de zomer. lobbiet er over richting Den Haag en Den Bosch. ,,Ik heb inmiddels een eerste gesprek gehad met wethouder Lok van Roosendaal. En ook vanuit Zeeland is al interesse getoond.''

Met een grote parkeerplaats met allerlei voorzieningen, zoals ze bijvoorbeeld in Duitsland langs de Autobahn zijn te vinden, denkt Coppens West-Brabant nog beter op de kaart te zetten als logistieke regio. ,,Want elke gemeente kampt nu met het probleem van truckers die parkeren en overnachten waar het ze uitkomt'', zegt hij. West-Brabant is uitgeroepen tot de logistieke hotspot van Nederland. Daar horen goede voorzieningen bij, vindt Coppens. 

  1. Binnenkijken bij de rijke zakenman die 50 hectare verkoopt aan de Kalmthoutse Heide
    PREMIUM
    video

    Binnenkij­ken bij de rijke zakenman die 50 hectare verkoopt aan de Kalmthout­se Heide

    Jan Anton Rijsdijk (77) wil zijn prachtige domein Markgraaf opnieuw van de hand doen, maar dan voor een iets lagere prijs dan de 20 miljoen euro die het vijftien jaar geleden nog moest kosten. Het domein van alles samen net geen 60 hectare wordt immers opgesplitst. “Zo’n vijftig hectare zal in handen komen van het Agentschap Natuur & Bos. Ik ben er als groene jongen blij om, want de Kalmthoutse Heide wordt weer wat groter.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom