Volledig scherm
Honderden balonnen verlieten op verschillende tijdstippen de hoge schoorsteen van Nedalco. Marijke Maas (foto) is de beelden kunstenares die het spektakel bedacht heeft. foto Chris van Klinken/het fotoburo

Overal loop je tegen Van Genk aan

Maandag 10 september 2007 - Wie aan de binnenstad van Bergen op Zoom denkt, ziet al gauw eeuwenoude monumentale panden voor zich. Toch blijken een boel gezichtsbepalende gebouwen ongeveer honderd jaar oud.

Veel daarvan blijken ook nog eens dezelfde architect te hebben: Cees van Genk. Sinds Open Monumentendag, in Bergen afgelopen zaterdag gevierd als onderdeel van het cultuurfestival, is een wandelroute verkrijgbaar die langs de Van Genk-panden voert. Daar moet de liefhebber wel even de tijd voor nemen want het zijn er nogal wat.

Te beginnen bijvoorbeeld bij ’t Rijks, volgens de handleiding een typische Van Genk, in ‘een combinatie van neorenaissance en chaletstijl’. Inderdaad, met name de dakjes van de oude HBVS doen enigszins aan de Alpenbouw denken.

Loop je verder richting het stadshart, zie je op beide hoeken van de Steenbergsestraat al weer schepsels van de uit een creatief gezin stammende Van Genk ( broer Piet ontwierp veel kerken en pastorieën).

Verder slingerend door de stad, over de Lievevrouwe- en de Fortuinstraat, merk je dat de man het niet bij één stijl hield.

De pui van ‘Het Groene Schilt’ in de Lievevrouwestraat ( links naast het bekende poortje) doet niet denken aan ’ t Rijks. De villa bij de uitgang van parkeerplaats Mineurplein is weer als neo-barok te kenschetsen.

In oostelijke richting wordt de ‘ Van Genk- dichtheid’ alleen maar groter. Langs het torentje op de hoek van Stationsstraat en Wassenaarstraat, waarin de ontwerper zelf woonde, eindig je bij liefst acht panden in de Stationsstraat.

De architectuurroute Van Genk blijft verkrijgbaar bij Toerisme Bergen op Zoom, in de kelder van het oude stadhuis aan de Grote Markt

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom