Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank de Roo

Ossendrechtse KPJ heeft het helemaal gehad met Nederlandse wetgeving: trekkertrek naar België

OSSENDRECHT - De Ossendrechtse KPJ heeft het helemaal gehad met de Nederlandse wetgeving. En dan in het bijzonder met het alcoholbeleid waarbij er geen alcohol mag worden geschonken onder de 18 jaar. 

Om de wetgeving te omzeilen wijkt de KPJ voor haar jaarlijkse trekkertrek wedstrijden uit naar Belgisch grondgebied. "Bij onze activiteiten zoals het schuurfeest en de trekkertrek worden we door de overheid zwaar gecontroleerd of we geen alcohol schenken aan de jeugd beneden de 18", zegt Erica van Aert. 

Voorzitster van de Ossendrechtse KPJ. "We doen er alles aan om te voorkomen dat 18 min alcohol drinkt bij onze activiteiten, maar er zijn altijd wel jongeren die toch stiekem een pilsje weten te bemachtigen. De boetes die je dan krijgt zijn erg hoog en dat willen we voorkomen door uit te wijken naar België", Van Aert zegt dat ze al een paar jaar op zoek zijn naar een locatie net over de grens. 

Plaatsluis

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Annina Romita

"En die hebben we nu gevonden". De locatie ligt bij de Plaatsluis, net een paar meter over de grens bij Ossendrecht. "De ingang van het terrein is nog net op Ossendrechtse grondgebied dus toch nog een beetje in ons eigen dorp", zegt Van Aert. Als het aan haar ligt zullen ze de komende jaren zowel met de trekkertrek als met het schuurfeest uitwijken naar België. 

"In België doen ze niet zo moeilijk en dat is voor de organisatie een stuk geruststellender. De trekkertrekwestrijd wordt gehouden op zondag 27 augustus vanaf 10.00 uur. Op het terrein staat ook een grote feesttent waar tot rond middernacht volop plezier en muziek is. 

"De meeste bezoekers zijn agrariërs en die houden van een stevig pilsje, en ook de jonge agrariërs drinken graag een pilsje".

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom