Volledig scherm
De gezinsleden van de familie Franken schrijven om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf in Bergen op Zoom. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Opruimen

Van 't LandToen ik na het fruitseizoen het bedrijf op reed, zag ik de sporen die de drukke tijd hebben achtergelaten. In de schuur stond al het gereedschap door elkaar met nog heel veel zand eraan. In de schuren lagen overal blauwe plukkistjes, vies van het zand van de rode bieten, de augurken, venkels en koolrabi die we erin geoogst hebben.

En op de werf staan her en der stapels plukkisten waar tot voor kort nog appels en peren in zaten. Maar nu ook de laatste appels zijn verwerkt tot appelsap, zijn ze de komende negen maanden overbodig.

En ik kan – en dan druk ik me nog zacht uit – niet goed tegen rotzooi. Dus bij dit zicht gaan mijn handen jeuken. Daarom is de winkel voor zover nodig inmiddels keurig opgeruimd. De terrastafels zijn binnengebracht, zodat de vorst het hout niet onnodig beschadigd. Ook heb ik alle plukkisten met de heftruck hoog opgestapeld achterin de schuur. En met dank aan de milde temperaturen in december, hebben we gelijk maar de blauwe plukkisten schoongespoten met de hogedrukspuit.

Quote

Om nu op 12 hectare grond de drie missende snoeischa­ren te zoeken, gaat zelfs mij te ver

Irene Franken

Ik vind het een heerlijk idee dat we niet over een aantal maanden – als de oogsttijd weer aanbreekt – beseffen dat ze nog veel te vuil zijn en we ze dan nog moeten schoonmaken. Ook is al het gereedschap, zoals schoffels, scheppen en rieken, afgedaan met een staalborstel, ingespoten met olie en teruggehangen waar het hoort. Dan zie je gelijk dat we ook dit jaar gereedschap zijn kwijtgeraakt, maar om nu op 12 hectare grond de drie missende snoeischaren te zoeken, gaat zelfs mij te ver.

Thuis gaat mijn schoonmaakdrang door. Mijn vriend en ik hebben net twee weken vakantie achter de rug. Doordat ik inmiddels met een flink dikke buik rondloop vanwege de komst van een tweede kindje, hebben we de vakantie dit jaar thuis doorgebracht. Dat betekende dat we tijdens de middagslaapjes van onze zoon hard aan het werk waren. Een kinderkamer maken, het ledikantje dat mijn opa nog heeft gemaakt verven, maar ook bladeren harken, goten schoonmaken, gras tussen de terrastegels uitkrabben met een mesje en ga zo maar door.

Maar het is waar. Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd. Er is weer plaats om plannen te maken voor het komende seizoen: letterlijk én figuurlijk.

Irene Franken

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’
    UPDATE

    Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’

    BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom