Volledig scherm
Tegenstanders met borden in Steenbergen

Opinie: Steenbergse tweestrijd over vluchtelingen heeft iets onwerkelijks

STEENBERGEN - Het heeft iets onwerkelijks, die zevenhonderd verontruste Steenbergenaren, trots op hun stadje, die zich met zoveel rumoer verzetten tegen iets dat er niet is. Heethoofden zetten de toon en die is grimmig, de boodschap aan de ‘landverraders’ in de politiek laat geen ruimte: géén opvang van vluchtelingen in ‘onze’ gemeente. En al helemaal niet in de schaduw van de Gummaruskerk, vernoemd naar de heilige die breuken kan lijmen.

Blijkbaar zit de angst er goed in. Maar bij wie eigenlijk?

Het heeft iets onwerkelijks. Steenbergen, ooit zo’n gemoedelijk Brabants stadje, waarvan plots de invalswegen worden bewaakt door ME. Waar in de binnenstad op elke straathoek politie staat. Waar het gemeenschapshuis is afgegrendeld met hekken, waar professionele beveiligers de deuren afschermen en politiehonden hun tanden laten zien. Blijkbaar zit de angst er goed in. Maar bij wie eigenlijk?

Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest en geloof maar, die zevenhonderd verontruste Steenbergen zijn bang. Bang dat zeshonderd vluchtelingen het leven in hun stadje ontwrichten, bang dat ze niet meer in aanmerking komen voor een huurhuisje en dat hun kinderen niet langer veilig zijn op straat. Ze zijn bang voor ongeregeldheden en zitten er niet op te wachten dat hun vrouw wordt uitgescholden voor hoer omdat ze geen hoofddoek draagt.
Het is makkelijk om het uitgesproken en soms agressieve gedrag van de oproerkraaiers te veroordelen.

Onwerkelijk is het wel: angst regeert de zevenhonderd verontruste Steenbergenaren en uit angst voor diezelfde groep grendelt de gemeente de binnenstad af. Wie houdt wie in de greep en waarom? Natuurlijk, het is makkelijk om het uitgesproken en soms agressieve gedrag van de oproerkraaiers te veroordelen, maar het is net zo eenvoudig om te concluderen dat een grote groep burgers zich blijkbaar niet vertegenwoordigd voelt, door de kleine elite die wel weet wat goed voor hen is. Gewone mensen die niet kunnen bevatten dat hun eigen ouders niet langer naar het verzorgingstehuis kunnen omdat er bezuinigd moet worden, terwijl diezelfde overheid prompt enkele miljarden tevoorschijn tovert om een ‘tsunami aan gelukszoekers’ het hoofd te bieden.
​Onwerkelijk is het wel. Steenbergen is een groot dorp met stadse fratsen en dat is een compliment. Juist in een tijd van verdergaande individualisering beklijft juist daar nog een vleugje van dat vertrouwde, soms beklemmende maar toch ook behaaglijke ons-kent-ons gevoel.

Sporthal 't Cromwiel zat bomvol tijdens de vergadering over asielopvang in Steenbergen. Burgemeester Joseph Vos werd constant onderbroken. Er hing een boze sfeer. De zaal moest meerdere keren tot kalmte gemaand worden:

Die onderlinge samenhang staat na woensdag zwaar onder druk en dat is wél verwijtbaar.

Die onderlinge samenhang staat na woensdag zwaar onder druk en dat is wél verwijtbaar. Want wie je ook bent of wat je ook doet: het geeft geen pas om te roeptoeteren dat die gelukszoekers met hun afwijkende normen en waarden naar hier komen om ‘onze’ vrouwen te verkrachten om vervolgens zelf een vrouwelijke inspreker die toevallig een andere mening heeft, te overschreeuwen en haar schaamteloos toe te zingen met ‘Daar moet een piemel in’.

Je kunt niet publiekelijk je angst uitspreken voor de import van die barbaarse shariawetgeving maar zelf geen tegenspraak dulden. Als je niet bereid te luisteren naar de argumenten van een ander, dan is angst geen excuus. Dat is een kwestie van fatsoen en dan vooral het gebrek eraan.

Steenbergen heeft zijn onschuld verloren.

Natuurlijk, een handvol ophitsers is niet maatgevend voor het sentiment onder alle Steenbergenaren en ‘tegen zijn’ mag. Toch bewijzen de azc-hooligans met hun ‘tokkiegedrag’ de stad die hen zo lief is geen dienst. Steenbergen heeft zijn onschuld verloren: het volksverzet was trending topic op Twitter, de beelden ervan gaan de wereld over. Bij zoveel tweespalt is Steenbergen zichzelf niet meer en niemand weet raad.
Nou ja, de oude Gummarus misschien. Kom maar op, er is werk aan de winkel.

Marc Molenaars is geboren Steenbergenaar en verslaggever bij BN DeStem.

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom