Volledig scherm
© ANP

Ook ziekenhuizen in West-Brabant zien vaker ouderen bij eerste hulp

BREDA/ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Het Bredase Amphia Ziekenhuis en het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal herkennen zich in het bericht dat steeds meer ouderen onnodig op de afdeling afdeling spoedeisende hulp (SEH) terechtkomen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stuurde hierover onlangs een brandbrief naar de Tweede Kamer.

„Sinds vorig jaar september zien wij een toename van 10 procent van het aantal ouderen dat naar de SEH komt”, zegt Frank Jaspers, leidinggevende op de SEH van het Amphia Ziekenhuis in Breda. „Als mensen in een verzorgingstehuis wonen, worden ze beter in de gaten gehouden en sneller behandeld zodat erger wordt voorkomen. Omdat ouderen tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen lopen ze vaak langer door met klachten. Als ze eenmaal om hulp vragen, zijn ze er meestal al ernstiger aan toe. De huisarts stuurt daarom vaker door naar het ziekenhuis. Is er vervolgens onvoldoende zorg thuis, dan moeten ze in het ziekenhuis blijven tot er een plek in het verpleegtehuis is. Dat kan dagen duren, tot wel een week.”

Ook bij het Bravis Ziekenhuis zien ze een toename van het aantal ouderen op de SEH. „Het slibt bij ons nog niet dicht, maar we zien wel meer kwetsbare ouderen”, zegt Erny Korsmit, zorgadviseur bij het Bravis Ziekenhuis. „Soms kan iemand meteen naar huis, soms kan dat niet en moet iemand worden opgenomen.”

Insturen naar de SEH kan volgens Korsmit voorkomen worden als er meer zicht is op thuiswonende ouderen. „We moeten voorkomen dat iemand in zo’n situatie terechtkomt en dat kan alleen als kwetsbaarheid vroegtijdig wordt gesignaleerd. De regionale zorgaanbieders werken nu aan een project dat moet bijdragen aan aan die vroegtijdige signalering en we denken dat ook gemeenten een grotere rol kunnen spelen in het voorkomen van calamiteiten bij ouderen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom