De Tholenseweg tussen Tholen en Halsteren is ondergelopen. Op de voorgrond hulpverleners die voer gaan brengen naar vee dat op hoger gelegen delen van de polder de watersnoodramp heeft overleefd.
Volledig scherm
De Tholenseweg tussen Tholen en Halsteren is ondergelopen. Op de voorgrond hulpverleners die voer gaan brengen naar vee dat op hoger gelegen delen van de polder de watersnoodramp heeft overleefd. © ANP

Ook na 65 jaar is het voor veel mensen moeilijk om over de ramp te praten

LEPELSTRAAT - Het is vandaag 65 jaar geleden dat en groot deel van Zeeland en West-Brabant werd getroffen door een watersnoodramp. Een ramp die voor Lepelstraat ongekend rampzalig was. Door verdrinking kwamen 15 bewoners van het kerkdorp om het leven. 

Donderdag werd in de heilige Antonius van Paduakerk in Lepelstraat een herdenking/eucharistieviering gehouden waarin de slachtoffers van de natuurramp werden herdacht. Voorganger was vicaris Paul Verbeek die werd bijgestaan door pastor Lenie Robijn. Kinderen van basisschool De Wegwijzer van de groepen 5 tot en met 8 woonden de herdenkingsdienst bij. 

Slachtoffers

Oud-Wethouder Maarten van Eekelen had de afgelopen periode de school bezocht om als ooggetuige vanuit zijn eigen ervaringen aan de kinderen te vertellen wat er tijdens de watersnood in Lepelstraat was gebeurd. 

Pastor Robijn las de namen voor van de 15 slachtoffers uit Lepelstraat. Steeds als er een naam werd genoemd werd er een kaars aangestoken. Aan het eind van de dienst zei wethouder Yvonne Kammeijer dat het voor veel mensen nog moeilijk is om over de ramp te praten en dat er in Lepelstraat zelfs meerdere mensen van één familie om het leven zijn gekomen. 

Kransen

Daarna trokken de kerkgangers in processievorm naar het herdenkingsmonument op de begraafplaats aan de Kruisweg. De schoolkinderen liepen voorop met kransen en bloemen. Na een korte toespraak van Maarten van Eekelen werden er bij het monument kransen gelegd door wethouder Kammeijer namens de gemeente Bergen op Zoom, wethouder Cor van Geel namens de gemeente Steenbergen en door een aantal ander organisaties en verenigingen. 

Voor de muzikale opluistering daar zorgde het ensemble Saxofobie. In Halsteren was dit jaar geen officiële herdenking, die wordt daar om de tien jaar gehouden.

Bekijk hier onze special met verhalen over de watersnoodramp. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom