'Ontzettend rustig' in Bergen, behalve in Borgvliet

Florence Imandt

Bergen op Zoom - Bergen op Zoom heeft een 'ontzettend rustige' Nieuwjaarsnacht beleefd. Dat concludeert loco-burgemeester Patrick van der Velden na een inspectieronde zondagochtend door de stad en gesprekken met politie, bijzondere opsporingsambtenaren en buurtpreventiewerkers.

"Links en rechts waren wat kleine brandstichtingen, maar die zijn zo klein dat de brandweer ze niet eens bij ons meldt", zegt Van der Velden. "Op camping Vredenburg bijvoorbeeld, in de Auvergnestraat, Lievenshovenlaan, Piusplein. In Halsteren ging een schuur in vlammen op, maar dat had niks met vuurwerk te maken."

Het onrustigst was het in de wijk Borgvliet waar jongeren onder meer met vuurwerk twee ruiten van Brede School Het Palet  opbliezen. Daardoor ontstond binnen in de school een brandje en dat leidde tot forse rookontwikkeling. Maar door snel ingrijpen van brandweer, buurtpreventie en medewerkers van de school kon grote schade voorkomen worden. "Bewoners uit de wijk deden diverse meldingen van overlast door vuurwerk. Die meldingen kwamen via de mensen van buurtpreventie snel bij  de politie terecht en die is rond negen uur met drie auto's de wijk in gegaan. Daarna werd het rustiger."

Wat de oorzaak is van de onrust is, weet Van der Velden niet. "Er zijn jaren geweest dat dit soort dingen vooral in wijk Oost voorkwamen. Nu ligt de focus meer op Borgvliet. We hebben er in de aanloop naar Oud en Nieuw via de hit en run-teams al extra aandacht aan gegeven in de preventieve sfeer. Die aandacht vanuit maatschappelijke instelling WijZijn blijft voorlopig."

Twee jongeren in Bergen op Zoom, een in Woensdrecht en een in Steenbergen  kregen een bekeuring vanwege het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden. Ook Woensdrecht en Steenbergen spreken van een rustig verlopen Nieuwjaarsnacht.  "Er zijn nauwelijks vernielingen gepleegd in de gemeente Woensdrecht", laat burgemeester Steven Adriaansen weten. Het aantal klachten van overlast is minimaal."

In Roosendaal bedroeg de voorlopige schade door vuurwerk dit jaar naar schatting 3.460 euro, iets minder dan vorig jaar. Er werden vier bekeuringen uitgedeeld, twee auto's zijn uitgebrand. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom