Onrust in politiek over huisartsenposten

Versobering van de dienstverlening van de huisartsenposten in West-Brabant is wat de Berge gemeenteraad betreft onbespreekbaar. ,,Dit is belachelijk. Ik ga op alle fronten dwarsliggen om dit voorkomen", aldus fractieleider Ton Linssen van de gelijknamige Lijst. Hij vertolkt daarmee de algemeen heersende opinie in de gemeenteraad van Bergen op Zoom. 

Eind vorige week werd bekend dat de werkwijze van de huisartsenposten in West-Brabant noodgedwongen op de schop gaat. Door toenemende werkdruk bij de huisartsen is volgens directeur Peter Aben van de Stichting Huisartsenposten West-Brabant openhouden van de vier posten in Bergen op zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Breda op alle avonden, nachten en weekenden geen haalbare kaart.  

De uitspraken van Aben zijn voor de VVD-fractie reden in de pen te klimmen richting B en W. Liberaal raadslid Barry Jacobs roept het college op in gesprek te gaan met de directie van de huisartsenposten om de bezorgdheid die er leeft over 'mogelijke slechtere bereikbaarheid en beschikbaarheid van de huisartsenposten' over te brengen. ,,Het niet altijd open zijn van alle posten gaat wat ons betreft voorbij aan het belang dat onze inwoners hebben bij spoedeisende huisartsenzorg."

GBWP-voorman Evert Weys is het daar roerend mee eens. ,,Ik zou dit een hele slechte zaak vinden. We moeten dit in Den Haag op de agenda zetten, er moet geld bij. Ook vraag ik me af of er niet andere oplossingen mogelijk zijn." Fractieleider Sahin Ergec (PvdA) stelt dat bijvoorbeeld het delen van een post met Roosendaal geen goede optie is. ,,Niet iedereen is mobiel genoeg om die afstand te overbruggen. Vooral kansarmen in onze samenlevingen worden daarvan de dupe."

Louis van der Kallen van de BSD stelt dat de gemeenteraad weinig tot geen zeggenschap heeft over de huisartsenposten. Maar als het aan hem ligt, is een huisartsenpost 'een basisvoorziening waar een stad zoals Bergen op Zoom niet zonder kan'. Annette Stinenbosch van het CDA vreest dat mensen weer direct naar de eerste hulp gaan. ,,Vaak onnodig en dat is bovendien stukken duurder dan de huisartsenpost."  

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom