Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Onderzoek naar zorgwekkende signalen over jeugdzorg Brabant

West-Brabantse gemeenten en Jeugdbescherming Brabant (JBB) vragen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om onderzoek te doen naar kritische signalen van ouders over JBB. Dat melden de gemeenten en JBB in een gezamenlijk persbericht. 

In het zwartboek Jeugdbescherming Brabant: de doodlopende weg in de jeugdhulpverlening wordt aan de hand van zeven dossiers een beeld geschetst van een JBB dat niet naar behoren functioneert. Daardoor zou het onherstelbare schade toebrengen aan kinderen en hun ouders. Het zwartboek werd begin september aan alle Brabantse gemeenten en andere betrokken partijen gestuurd. 

Baby Hannah

Een van de dossiers is dat van baby Hannah, die begin dit jaar werd ontvoerd door haar biologische ouders. Het meisje zat in een geheim pleeggezin na vermoedens van kindermishandeling door haar ouders. De pleegouders waarschuwden jeugdzorg en pleegzorg regelmatig dat een ontvoering ophanden was, maar de instanties lieten volgens hen na actie te ondernemen.

Gemeenten in West-Brabant vonden de inhoud van het zwartboek dermate zorgwekkend dat zij donderdag in gesprek gingen met het bestuur van JBB. De uitkomst van dat gesprek is dat gemeenten én JBB een verzoek doen aan de Inspectie om onderzoek te doen naar de beweringen die in het zwartboek worden gedaan. 

Onrust

'Constructief' noemde Barry Jacobs, jeugdwethouder en woordvoerder namens achttien West-Brabantse gemeenten, het gesprek. Naast Jacobs waren bij het gesprek de jeugdwethouders van Rucphen, Roosendaal en Breda aanwezig, alsmede JBB-bestuurder René Meuwissen en JBB-regiodirecteur Miranda Dekkers. 

Quote

Als dit soort signalen wordt afgegeven, dan moet je niet anders willen. Ouders moeten ervan op aan kunnen dat goede zorg wordt geleverd.

Barry Jacobs, jeugdwethouder Bergen op Zoom

,,Naar aanleiding van het zwartboek ontstond veel onrust in de hele regio'', aldus Jacobs. ,,Wij vinden het belangrijk dat een onafhankelijke partij ernaar kijkt. Als dit soort signalen wordt afgegeven, dan moet je niet anders willen. Ouders moeten ervan op aan kunnen dat goede zorg wordt geleverd.'' 

Quote

We zijn altijd bereid te kijken naar ons handelen en te leren wat er beter kan.

Barry Jacobs, jeugdwethouder Bergen op Zoom

JBB zegt 'blij' te zijn met de uitkomst van het gesprek. Een woordvoerder: ,,We zijn altijd bereid te kijken naar ons handelen en te leren wat er beter kan.''   

Het besluit om een onderzoek aan te vragen wordt gedeeld met alle Brabantse jeugdwethouders.

Kinderbescherming

JBB is een zogenoemde Gecertificeerde Instelling, die in beeld komt als een kinderrechter maatregelen voor kinderbescherming oplegt. Hierbij valt te denken aan ondertoezichtstelling van kinderen. JBB voert zo'n maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom