Volledig scherm
De gezinsleden van de familie Franken schrijven om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Onderwijs

Van 't LandHalverwege het schooljaar hebben rapporten en ouderavonden altijd impact op het gezin. Mijn vrouw is lerares en heeft het druk met de rapporten van haar leerlingen en de besprekingen die daarbij horen. En twee van onze kinderen krijgen een rapport met de daarbij behorende ouderavonden.

Volledig scherm
Jakko Franken. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Ik vind het altijd mooi wanneer je karaktereigenschappen van je kinderen, terugvindt in hun rapporten. Onze oudste is altijd liever buiten bezig, dan dat hij boeken leest. De middelste is precies andersom. Dat zien we terug: de middelste scoort hoog, de oudste gemiddeld. Maar eigenlijk is het niet eerlijk. Zo’n rapport laat enkel zien, dat het ene kind meer interesse heeft in vakken die op school worden gegeven, dan de ander. Wie het hoogst scoort, past simpelweg beter in het door het onderwijs gedefinieerde kader.

Quote

Wie het hoogst scoort past het beste binnen de kaders
van het onderwijs

Jakko Franken

Maar ik weet zeker dat als het om details, inzicht en logisch nadenken gaat, onze oudste hoger scoort. De oudste is zich van kleins af aan al bewust van zijn omgeving. Toen hij laatst een schroefje van zijn step hoorde vallen, op een drukke straat in het donker, stopte hij en vond het terug. Ik weet zeker dat de middelste het nog niet eens door zou hebben als hij zijn hele wiel zou verliezen. Het is dan ook vreemd het ene kind lager te beoordelen, omdat hij niet aansluit op het onderwijs.

Ik denk hier vaak over na dankzij mijn opgroeiende kinderen. Zo staat er tegenwoordig op het rapport ‘21ste eeuwse vaardigheden’. Ik kom zelf niet uit de 21ste eeuw, maar heb wel het gevoel dat ook het onderwijs geen idee heeft wat dit moet inhouden. Tegen de tijd dat mijn kinderen hun rijbewijs halen, is het nog maar de vraag of ze nog leren sturen. Schakelen zal tegen die tijd ook wel overbodig zijn door de hybride- of volledig elektrische technologie.

In mijn werk zie ik dezelfde ontwikkeling. Alles wat geautomatiseerd kan worden, wordt geautomatiseerd. Zo kunnen onze bedrijven blijven concurreren met internationale bedrijven die in lagelonenlanden zitten. De hoeveelheid hoogopgeleide mensen tegenover technisch personeel is niet meer in balans. Ik hoop van harte dat er over tien jaar nog werk is in de Nederlandse agrarische sector. Onze oudste zoon sluit mischien niet helemaal aan bij het onderwijs, ik denk wel dat mensen zoals hij in de toekomst harder nodig hebben dan we denken.

Jakko Franken

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom