Volledig scherm
In 2014 ging de brandweerkazerne op de kop van de Westersingel tegen de vlakte. Het terrein is nu insteek van een debat rond plannen van zorgontwikkelaar Fivente om er een woon-zorgcomplex te bouwen. © Robert van den Berge

Ondernemers: ‘Bouw zorgcomplex verergert parkeerproblemen in Havenkwartier Bergen op Zoom’

BERGEN OP ZOOM - De bouw van een woon-zorgcomplex op het terrein van de voormalige brandweerkazerne leidt tot grote parkeer- en verkeersproblemen voor omwonenden en ondernemers in het Havenkwartier. Sinds de oplevering van ruim 60 woningen in het aangrenzende Bergs Licht is de parkeerdruk in de buurt al onaanvaardbaar hoog.

Dat signaal gaf ondernemer Peter Verswijveren namens 80 huurders deze week af aan politiek Bergen op Zoom. Aanleiding is het voornemen van de gemeente om toch in zee te gaan met zorgontwikkelaar Fivente die 65 (zorg)appartementen wil bouwen op de kop van de Westersingel. Fivente dreigt met een miljoenenclaim als het niet mag bouwen. Een ambtenaar erkende deze week publiekelijk dat Fivente met een claim wappert. 

Volgens Verswijveren schermt het college van B en W met parkeercijfers uit 2013-2015 die allang achterhaald zijn. ,,Toen was er nog geen Bergs Licht en trok De Zeeland veel minder publiek dan nu. Vooral vroeg in de avond is er nu al geen parkeerplek meer te vinden. Ik hoor van ondernemers dat klanten en cursisten na het zoveelste rondje rijden in de buurt gewoon terug naar huis rijden omdat ze hun auto niet kwijt kunnen.” Als verhuurder is Verswijveren jaarlijks zo'n 25.000 euro kwijt aan parkeerabonnementen.

Volledig scherm
Jan Weyts van Vereniging Binnenstad: terrein brandweerkazerne behouden als parkeerlocatie. © TONNY PRESSER

Korenmarkt

Ook de Vereniging Binnenstad blijft erbij dat de locatie van de brandweerkazerne hard nodig is als parkeerterrein. En dan is er nog de vrees dat Fivente zich weinig aantrekt van stedenbouwkundige regels om het plan goed in te passen. ,,Weet de gemeente eigenlijk wel met voor partij ze in zee wil? Zijn het wel zorgwoningen?”, vroeg Jan Weyts van Vereniging Binnenstad zich af. Hij opperde om, bij wijze van ruil, een terrein aan de Korenmarkt aan te bieden aan Fivente. VVD-raadslid Maarten van 't Hof wilde weten of de Vereniging Binnenstad haar verzet mogelijk opgeeft als stedenbouwkundig alles goed geregeld is met Fivente. ,,Dat zou een redelijk compromis kunnen zijn, maar geen oplossing”, reageerde Weyts.

Het college van B en W is erop gebrand om de opbrengst van 1,6 miljoen euro bij grondverkoop aan Fivente binnen te halen. Inrichting van de locatie als parkeerterrein kost ongeveer 3 ton. Als het terrein niet bebouwd mag worden van de gemeenteraad, zou dat het stadsbestuur dus 1,9 miljoen euro kosten. In dat geval moet het college de verwachte grondopbrengst op een andere plek binnen zien te harken, aldus de ambtenaar. Als de politiek toch groen licht geeft voor samenwerking met Fivente, wil het college tempo maken. Een nieuw bestemmingsplan en afgifte van de omgevingsvergunning zouden rond de jaarwisseling geregeld kunnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom