Volledig scherm
© Martin Ommering

Omgekeerd inzamelen gaat goed van start in Steenbergen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen is positief over het verloop van de nieuwe manier van afval inzamelen. Sinds april is de gemeente gestart met 'omgekeerd inzamelen'. Steenbergenaren moeten sinds die tijd het restafval naar een ondergrondse container brengen, die ze met een afvalpas kunnen openen.

En dat heeft in de periode april tot en met juni al tot resultaat geleid. Zo is er veel minder restafval ingeleverd, blijkt uit de cijfers van de gemeente. In dezelfde periode in 2017 gooide de Steenbergenaar 1 miljoen kilo restafval weg. Dit jaar is dat met 44 procent gedaald naar 565.550 kilo.

Tegelijkertijd is er bijna meer dan 2,5 keer zoveel plastic verpakkingsafval en drankenkartons aangeboden. Was dat in 2017 nog 70.700 kilo, in dezelfde periode in 2018 is dat 169.100 kilo. Ook het scheiden van groente-, fruit en tuinafval gaat beter. Er is in 2018 21,5 procent meer ingezameld.

Evaluatie

,,Hoewel we nog maar net op weg zijn, is dit een heel mooi resultaat'', zegt wethouder Baartmans. Zij hoopt dat de daling doorzet, zodat de gemeente de doelstelling voor 2022 haalt. Het is de bedoeling dat er dan slechts 100 kilo restafval per persoon wordt weggegooid.

Over een jaar wordt het nieuwe systeem geëvalueerd. Dan is er een realistisch beeld of het de daling van het ingezamelde restafval zich voortzet. En hoe zich dat verhoudt tot het uiteindelijk doel over vier jaar.

Meldingen

Hoewel het scheiden van afval beter gaat, is er ook een toename te zien van het grof huishoudelijk afval. De afgelopen periode hebben Steenbergenaren zestien procent meer ingeleverd bij de milieustraat. Het blijft daarom een aandachtspunt voor de gemeente.

De invoer van het systeem is niet helemaal vlekkeloos verlopen. In de periode april tot juni zijn er meer meldingen binnengekomen bij de gemeente, over onder andere de ondergrondse containers en de afvalpas. Een ander aandachtspunt is het feit dat inwoners te grote afvalzakken gebruiken. Vanaf 40 liter komen de zakken vast te zitten in de ondergrondse container. De gemeente vraagt dan ook om iets kleinere zakken te gebruiken. 

  1. Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsenpost en instelling in Bergen op Zoom; hulpverleners en politie doen aangifte

    Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsen­post en instelling in Bergen op Zoom; hulpverle­ners en politie doen aangifte

    BERGEN OP ZOOM - Door hulpverleners en agenten is zondagavond aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging door een 26-jarige man uit Bergen op Zoom. De man ging bij de huisartsenpost (HAP) bij Bravis ziekenhuis compleet door het lint. De politie moest pepperspray inzetten om de man aan te houden. Ook zijn vader, een 63-jarige man uit Roosendaal, is daarbij opgepakt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom