Volledig scherm
De Steenbergse ex-wethouder Vincent van den Bosch. © Robert van den Berge

OM eist geldboete tegen Steenbergse ex-wethouder: ‘Van den Bosch heeft onzorgvuldig gehandeld’

updateBREDA/STEENBERGEN - Het Openbaar Ministerie wil de Steenbergse ex-wethouder Vincent van den Bosch vervolgen voor belediging en smaad. Voor mishandeling eist het OM vrijspraak.

Ex-wethouder Vincent van den Bosch stond maandagmiddag terecht als verdachte voor drie strafbare feiten. Namelijk mishandeling, belediging en smaad van de Steenbergse vlogger Vladimir Hornicek. Van den Bosch gaf toe dat hij heeft gezegd dat Hornicek een ‘leuke dorpsgek was’ en dat hij ‘een paar hersencellen mist’. Volgens de ex-wethouder was dat niet zo slim van hem. ,,Ik was gewoon doodmoe, had een lange dag achter rug en een beladen raadsvergadering.”

Mishandeling 

Van den Bosch ontkent dat hij de vlogger heeft mishandeld. ,,Ik stond dichtbij hem, maar er was geen sprake van aanraking. Op het filmpje hoor je de camera tegen kleding schuren, maar zie je mij daarna op afstand staan. Er is niets gebeurd.”

Smaad 

Tijdens de rechtszitting vertelde de ex-wethouder dat hij zich maandenlang bedreigd heeft gevoeld. Toen de politie – voor zijn gevoel – niets met zijn aangifte deed en Van den Bosch zich nog steeds bedreigd voelde, ging hij zijn kant van het verhaal in de media vertellen.

De Officier van Justitie sprak de ex-wethouder vrij van mishandeling ,,In het filmpje hoor je de heer Hornicek zeggen: ‘U was handtastelijk, u zat aan mijn camera.’” Dit was voor het OM onvoldoende bewijs voor mishandeling. 

Quote

De heer Van den Bosch is tekort door de bocht gegaan

A. Vroombout, Officier van Justitie

De Officier van Justitie vindt wel dat Van den Bosch te ver is gegaan in de berichtgeving in de media. ,,De heer Van den Bosch wilde zich verdedigen, maar kon niet van juistheid uitgaan. Hij suggereerde dat zijn woning is bekogeld met eieren door de groep van Hornicek, maar of dat zo is, weten we niet. Kortom, de heer Van den Bosch is tekort door de bocht gegaan en heeft onzorgvuldig gehandeld.” Eis: 350 euro geldboete. De Officier van Justitie heeft in de eis rekening gehouden met het aftreden van de ex-wethouder. De uitspraak is over twee weken. 

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Vladimir Hornicek © Robert van den Berge

Vrijspraak voor Hornicek

Eerder die middag eiste de Officier van Justitie (OvJ) eist maandagmiddag vrijspraak voor vlogger Vladimir Hornicek en kunstenaar Peter de Koning. Filmpjes die zij maakten over de Steenbergse politiek waren ‘vervelend’ voor ex-wethouder Vincent van den Bosch, maar niet strafbaar, aldus de Officier van Justitie.

Het tweetal moest voor de rechter verschijnen voor stalking en belediging. Volgens de aanklacht tegen Hornicek en De Koning hebben zij de ex-wethouder ruim een jaar lastig gevallen met hun vlogs. Van den Bosch vindt dat hij stelselmatig werd geïntimideerd en bedreigd.

Dorpsgek

Het leidde uiteindelijk voor het opstappen van de ex-wethouder in november 2015. Net daarvoor werd een filmpje met hem in de hoofdrol een grote internethit. Voor de camera noemde hij Hornicek een ‘dorpsgek’. Van den Bosch wordt ervan verdacht de vlogger beledigd te hebben en een duw te hebben gegeven. Die zaak wordt later vandaag behandeld.

Quote

In de filmpjes wordt gezegd dat ik afgemaakt mag worden

Vincent van den Bosch, ex-wethouder

Van den Bosch eist van het tweetal 2.300 euro voor onder andere camerabewaking. ,,In de filmpjes wordt gezegd dat ik afgemaakt mag worden en het volk wordt opgeroepen mijn huis te bekogelen met eieren. Dat gebeurt 10 dagen later daadwerkelijk. Om bij een volgende keer te weten wie mijn huis bekogelt, heb ik camera’s aangeschaft”, aldus de ex-wethouder. Ook eiste Van den Bosch nog eens 2.500 euro vanwege immateriële schade. ,,Ik ben stelselmatig te kakken gezet en weggezet als slecht mens, dronkenlap en leugenaar. Ik heb daardoor grote hinder ondervonden in mijn werk als politicus, maar ook in mijn privéleven.” Met dat geld wil Van den Bosch een stichting opzetten en hulp bieden aan Steenbergse politici die worden lastig gevallen. ,,Dat zijn er namelijk nogal wat.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom