Volledig scherm
PREMIUM
,,Zolang ze onder de Brabantse Wal nog drinkwater pompen, komt het nooit meer goed met de Groote en het Kleine Meer", waarschuwt de Putse actievoerder Nora van den Berg-Grottendieck (83). © Pix4Profs/Peter van Trijen

Nora (83) vecht al 40 jaar tegen waterwinning onder Brabantse Wal: ‘Doodsteek voor de natuur’

PUTTE - 83, maar nog strijdbaar als een jonge meid op het Malieveld. Milieu-activist Nora van den Berg vecht al veertig jaar tegen de waterwinning onder 'haar’ Brabantse Wal. Daar waar verdroging de natuur danig heeft aangetast. ,,Dit moet gewoon stoppen.”

Ze zal er bij leven en welzijn alles aan doen om die kapitale pompinstallaties stil te krijgen, zwaait Nora in haar serre driftig met rapporten en aanbevelingen. Al sinds de jaren zestig jaar ziet zij met lede ogen aan dat het waterleidingbedrijf Evides drinkwater put uit haar geliefde natuur. Momenteel meer dan tien miljoen kuub per jaar, en het is decennialang veel meer geweest (zie kader). 

  1. Stagnatie dreigt voor bouwplannen Antoniusmolen in Halsteren

    Stagnatie dreigt voor bouwplan­nen Antoniusmo­len in Halsteren

    HALSTEREN - De vereniging de Westbrabantse Molens en het Zorghuys Steenbergen moeten zo snel mogelijk met elkaar aan tafel, om te voorkomen dat er een impasse ontstaat rond de bouwplannen op het terrein achter de Antoniusmolen. De Dorpsraad Halsteren roept het Zorghuys ook op om haar plannen op de kortst mogelijke termijn te delen met de omgeving. ,,Nu is er teveel ruis op de lijn,” stelde Dorpsraad-voorzitter Piet Soffers donderdagavond vast.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom