Volledig scherm
kunstwerk tussenstop halsteren © Richard Gesell

Nog voor bouwvak kunstwerk als geluidsscherm in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Kunstwerk 'Tussenstop' van de Amsterdamse kunstenaars Gabriel Lester en Martine Vledder komt nog voor de bouwvakvakantie als geluidscherm aan de Halsterseweg te staan. 

Donderdag werd bij de Stichting Kunst in de Openbare Ruimten (KidOR), aan de Sint Antoniusstraat in Bergen op Zoom, door Martine Vledder het definitief ontwerp gepresenteerd. Het kunstwerk vervangt het huidige geluidsscherm dat in verval is geraakt. Het nieuwe kunstwerk komt op de fundering te staan van het oude scherm. 

De bewoners van de wijken Tuinwijk, Noordgeest en Meilust konden vorig jaar kiezen uit drie ontwerpen en kozen 'Tussenstop' als hun favoriet. ,,Voor ons zit het werk er op. De kunstenaars moeten nu rechtstreeks met de gemeente aan de slag. Maar wij zullen ze terzijde staan", zei Peter Pel de waarnemend voorzitter van KidOR. 

68 kunstblokken
Het kunstwerk heeft een totale breedte van 14 meter en bestaat uit 68 kunstblokken. De breedte van het gedeelte met de gestapelde blokken is 8,40 meter en de hoogte is 3,20 meter. De blokken worden gebouwd in een stalen constructie. Die in zijn geheel gebouwd wordt in een loods bij bruggenbouwer Rusthoven in Groningen. Van de blokken, die een afmeting hebben van 40 bij 40 centimeter is 25 procent transparant. De rest is van metaal. De buitenkant van het metalen blokken wordt geverfd met betonlak. De transparante blokken zijn voorzien van speciaal glas dat niet reflecteert. Alle 68 blokken worden luchtdicht gemaakt. Naast het kunstwerk komen schuttingen te staan die aan de kant van de weg bestaan uit beton en aan de kant van de tuinen van de aangrenzende woningen uit biobased beton van miscanthus vezel, ook wel olifantshaar genoemd. 

Kosten
Het hele project kost 150.000 euro. De helft daarvan is betaald door de gemeente en de andere helft door het Mondriaan Fonds. De ANWB-paal die bij de schutting staat verdwijnt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom