Volledig scherm
Vluchtelingen bij aankomst in Nederland © ANP

Nog opvang nodig voor 38 statushouders in Steenbergen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft in 2016 in totaal dertig statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) gehuisvest. Dat is lang niet genoeg om te voldoen aan de wettelijke eis: de gemeente moet daarvoor namelijk nog 38 statushouders huisvesten.

Belangrijke oorzaak voor de achterstand ligt bij nareizende familie, zoals vrouwen en kinderen. In de voorgaande jaren kwamen zij in de regel vrij snel over naar Nederland en konden ze snel herenigd worden met hun familie. Nu zijn er achterstanden van zes tot negen maanden. Het gaat voor Steenbergen om 21 personen die nog naar Nederland moeten komen; dat gaat in 2016 niet meer gebeuren.

Voor de resterende zeventien statushouders die nog een huis moeten krjigen, is er een plan.

De gemeente kijkt ook alvast naar volgend jaar, maar het aantal statushouders dat dan opgevangen moet worden is nog onzeker. Met omliggende gemeenten is een paar maanden geleden afgesproken dat Steenbergen, Woensdrecht en Rucphen extra statushouders zouden huisvesten. Roosendaal en Bergen op Zoom zouden dan vluchtelingen opvangen.

Doordat er nu minder vluchtelingen arriveren, is die noodzaak voor extra azc's er niet meer. Steenbergen verwacht daarom dat ook Bergen op Zoom en Roosendaal alsnog statushouders gaan opvangen (en Steenbergen dus minder). Maar gesprekken daarover met die gemeenten lopen nog.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom