Noah, een ultralichte auto van vlas en suiker

videoDINTELOORD - Zoetigheid en vlas op wielen. Een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde de eerste volledig circulaire auto, genaamd Noah. De wagen is vrijdag gepresenteerd bij de Suiker Unie in Dinteloord.

Noah is een duurzame auto die het milieu weinig belast, aldus de universiteit. Dat komt door het gewicht. De auto weegt, zonder batterijen, 360 kilo wat minder dan de helft is van vergelijkbare productieauto's. De auto heeft slecht 60 kilo aan batterijen nodig, wat veel minder is dan bij andere elektrische auto's. 

Het chassis (onderstel) van de auto is gemaakt van suiker en het carrosserie (constructie) van polymelkzuur. De weersomstandigheden zijn niet van invloed op de auto. 

Suikerauto Noah bij de Suiker Unie in Dinteloord.
Volledig scherm
Suikerauto Noah bij de Suiker Unie in Dinteloord. © Wim van den Broek

Topsnelheid

Quote

We willen laten zien dat een circulaire economie nu al mogelijk is in complexe producten zoals een auto

Cas Verstappen, Student

Noah wordt aangedreven door twee elektromotoren van 15 kilowatt. De topsnelheid zal ongeveer 100 kilometer per uur zijn. Opgeladen kan de wagen, mede door het lage gewicht, zo'n 240 kilometer afleggen. Anders dan bij veel auto's eindigt het TU-voertuig na verloop van tijd niet op de schroothoop. De wagen is volledig recyclebaar, gebruikte materialen krijgen een herbestemming.

Op de markt
De studenten maken met Noah een tournee door Europa om de auto te presenteren en andere mensen te  inspireren. De studenten hebben geen plannen om de auto op de markt te brengen, het gaat ze om 'bewustwording', vertelt teamlid Cas Verstappen, student Automotive Technology aan de TU/e. ,,We willen laten zien dat een circulaire economie nu al mogelijk is in complexe producten zoals een auto.” Hij verwacht niet dat er meteen soortgelijke auto’s op de markt gaan komen, maar het gebruik van bioplastic panelen in de structurele delen en het interieur, ziet hij als een reële optie. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook omdat het sterk en licht is.

De studenten bij Noah.
Volledig scherm
De studenten bij Noah. © Wim van den Broek

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom