Volledig scherm
Het vrouwentoernooi van het NK Petanque voor duo's, gehouden in Bergen op Zoom, in volle gang. © Freek Verhulst

NK bij Petangeske in Bergen op Zoom: ‘Een mooie kans om ons te profileren’

BERGEN OP ZOOM - De beste boulers van het land waren dit weekend in Bergen op Zoom te vinden. Bij petanquevereniging Petangeske werd namelijk het Nederlands Kampioenschap doubletten - petanquen in paren - gehouden.

Petanque, een sportvariant van jeu de boules. Een oubollige campingsport, die alleen door bejaarden wordt beoefend. Voorzitter Cees Bosmans van Petangeske kent de vooroordelen maar al te goed, maar weet ook dat ze achterhaald zijn: petanque wint aan hipheid. ,,Er zijn nu jeu-de-boulesbars in Utrecht en Groningen, waar je met een drankje erbij kunt boulen. Daar komt een jonger publiek op af.”

Jeugd

Met die gedachte in het achterhoofd koos de Bergse vereniging bij de organisatie van het NK ook bewust voor extra nadruk op het jeugdtoernooi. ,,De jeugd is heel belangrijk voor ons. Daarom hebben we entertainment voor ze geregeld van de Bergse Stadsreuzen, en ze krijgen allemaal een goodiebag. Als je hen en hun ouders enthousiast maakt, gaat zich dat natuurlijk verspreiden.” 

In het mannentoernooi streden 56 teams om de nationale titel, bij de vrouwen 20. ,,Normaal spelen we eigenlijk altijd gemengd”, zegt Bosmans. ,,Maar de bond heeft een apart mannen- en een apart vrouwenkampioenschap. Er is ook een NK Mix, maar dat is weer een op zichzelf staand toernooi.”

Broodjes

Het Nederlands Kampioenschap doubletten op de 48 banen aan de Beukenlaan, is voor de vereniging sowieso een mooie kans om zich te profileren, vindt Tom van der Voort, speler van het eerste team van Petangeske en medeverantwoordelijk voor de organisatie. ,,We willen echt een stapje extra doen, bijvoorbeeld met de catering. Bij een sportclub denk je al snel aan een vette hap, wij hebben gezonde broodjes geregeld.”

Live

Hij kijkt tevreden om zich heen, over het gezellig drukke sportpark. ,,Alleen de regen vanochtend zat een beetje tegen, dat beïnvloedt toch het spel. De ballen gaan zich anders gedragen, en je handen worden vies.” Als toeschouwer hoefde je daar geen last van te hebben; het hele toernooi werd live uitgezonden op internet. Hoewel de sfeer gemoedelijk is, heeft het met de camping kortom allemaal weinig meer te maken. ,,Daar kun je nog wel eens in een beurt zes punten halen", lacht Bosmans. ,,Hier moet je echt blij zijn met één.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom