Volledig scherm
Videostills Nijpels Meubelen B.V. © Nijpels Meubelen B.V.

Nijpels Meubelen failliet: 82 man op straat

BERGEN OP ZOOM - De directie van Nijpels Meubelen in Bergen op Zoom heeft het faillissement aangevraagd. Voor alle 82 werknemers dreigt ontslag. 

Het personeel kreeg maandagmiddag tekst en uitleg over het faillissement. Kandidaten voor een overname zijn er nog niet, meldt de advocaat van de onderneming mr. Hans van Oijen. ,,Er is dus ook geen plan voor een eventuele doorstart, al dan niet in afgeslankte vorm." 

Ontslag

Volledig scherm
Tot afgelopen weekeinde probeerde directeur-eigenaar Cees Nijpels vergeefs gegadigden te vinden voor een overname van de Bergse meubelfabriek. 82 mensen verliezen hun baan. © ROBERT VAN DEN BERGE

Als de Bredase rechtbank vandaag, zoals verwacht, het faillissement uitspreekt, zal de nog te benoemen curator voor alle mensen ontslag aanvragen. De curator moet de financiën afwerken: is er nog geld, zijn er schuldeisers en wie hebben er als eerste recht op betaling?

Ondernemingsraad en vakbonden hebben nog niet gereageerd op de  ontwikkelingen achter de fabriekspoorten aan de Ringersweg. 

Begrip

Nijpels Meubelen is al bijna vijftig jaar (sinds 1969) een begrip, behoorde ooit tot de Europese top, met name als het gaat om zelfbouwkasten en slaapkamermeubilair. 

De zogeheten witte merken werden en worden onder meer verkocht door zaken als Leen Bakker. Eigen merken zijn onder meer True en Stock. Op het hoogtepunt werkten bij het familiebedrijf honderden mensen, maar in 2009 was er al eens een doorstart met een afslanking naar 120 personeelsleden.

Brexit

De directie noemt een aantal concrete oorzaken voor de recente teloorgang. Zo haakte één van de grootste afnemers in de Benelux af en zakte met name de Britse meubelmarkt in. Nijpels leverde traditioneel veel aan Groot-Brittanië. Volgens de directie spelen een de Brexit, onzekerheid bij afnemers, koersverliezen van de Britse pond en dalend consumentenvertrouwen een belangrijke rol. 

Oneerlijk

Andere negatieve factor is volgens de Bergse bv de toenemende, oneerlijke, concurrentie uit Polen 'waar men kan profiteren van omvangrijke Europese subsidies en protectionistische overheidsmaatregelen'. Daarnaast kampt de meubelsector volgens Nijpels sinds een brand bij de Spaanse leverancier met tekort aan de belangrijkste grondstof: spaanplaat. 

Volledig scherm
Videostills Nijpels Meubelen B.V. © Nijpels Meubelen B.V.
Volledig scherm
Videostills Nijpels Meubelen B.V. © Nijpels Meubelen B.V.
Volledig scherm
Videostills Nijpels Meubelen B.V. © Nijpels Meubelen B.V.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom