Volledig scherm
PREMIUM
Ton van Wijk en Tom van Eekelen onder de nieuwe toegangspoort. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Nieuwe toegangspoort voor Gertrudiskerk is bijna klaar

BERGEN OP ZOOM - Vanaf de Grote Markt zo de Sint-Gertrudiskerk inkijken. Vanaf het voorjaar moet het mogelijk zijn. Dan heeft de kerk een nieuwe toegangspoort, waardoor de deuren wagenwijd open kunnen blijven. En vanaf dat moment is het ook mogelijk om de kerk gratis te bezoeken.

De nieuwe toegangspoort ziet er indrukwekkend uit. Drie bogen van acht meter hoog, die de contouren van de kerk volgen. De houten constructie, een ontwerp van Ro&Ad Architecten, is geplaatst. De komende dagen komen er glasplaten op en een dubbele deur in. Ad Kil: ,,Ik wilde de loodlijnen van de kerk niet verstoren, dus ik heb de gotische bogen als uitgangspunt genomen.” De architect is blij dat hij mee kon werken aan het project. ,,Om op deze manier wat meer beleving te krijgen bij dit bijzondere gebouw.”

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom