De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf.
Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

‘Nieuwe planning? Dan zijn er altijd kinderziektes’

Van 't LandHet is altijd weer een drukte van jewelste in het voorjaar, naast nachtvorst, zaaien en planten zijn er thuis ook de nodige organisatorische problemen. De jongste heeft de leeftijd om zijn zwemdiploma te mogen halen. De zwemlessen in het buitenbad van Steenbergen zijn weer begonnen. Het bad is maar een half jaar open, dus de kinderen gaan vier keer per week naar zwemles. Ons werk op het fruitbedrijf is soms een ramp met plannen, maar alle verplichtingen van de kinderen is inmiddels ook een agenda waard. 

Op dit moment hebben we zelfs vijf keer zwemles, en twee keer tennisles, drumles en judo per week. Daar komen dan nog verschillende judo- en tennistoernooien bij op zondag. Een flinke puzzel om alles te regelen.

Jakko Franken.
Volledig scherm
Jakko Franken. © Tonny Presser © 2018

Om deze puzzel op te lossen hebben we een plan bedacht. De kinderen van mijn oudste zus en de kinderen van de broer van mijn vrouw zijn allemaal in dezelfde leeftijd. Om te voorkomen dat iedereen gek wordt door vier keer per week op en neer te rijden, hebben we een schema opgesteld en hebben we een speciale app-groep in het leven geroepen. Wie rijdt welke dag met alle kinderen? En wie regelt het eten op welke dag? Het is een hele organisatie, want iedereen zit met zijn werk en wisselende roosters.

Vorige week is het schema ingegaan en dat is nog even wennen. Afgelopen zaterdag was het de beurt van mijn zwager om te rijden, maar hij vergat dat er meer mensen meereden dan verwacht, en dat er kinderzitjes extra nodig waren. Tegen de tijd dat hij bij het fruitbedrijf was om mijn jongste op te halen, was hij al aan de late kant toen hij het veld opreed. Omdat die kant net was geploegd, gebaarde ik vanaf de andere kant van het veld dat hij moest omrijden. Maar hij dacht dat ik bedoelde, dat hij bij de loods moest zijn. Vervolgens reed hij terug om er achter te komen dat hij toch op het veld moest zijn.

Bij zijn nieuwe poging om bij het veld te komen kwam hij onze oudste tegen met de cultivator achter de trekker, waardoor hij er niet langs kon. En hij moest dus weer terug. Uiteindelijk hebben we de jongste alvast zelf naar de loods gebracht, want de miscommunicatie was groot. Gelukkig waren ze toch nog net op tijd. Of het nu op het werk is of thuis, in een nieuwe planning zitten altijd kinderziektes.

Jakko Franken

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom