Volledig scherm
De Etten-Leurse wethouder Ron Dujardin (rechts) overhandigde namens 18 gemeenten in West-Brabant aan minister Henk Kamp het voorkeurstraject. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Nieuwe hoogspanningslijn aan noordkant van Brabant volgens officieel advies

VIDEODe regio West-Brabant adviseert minister Henk Kamp bij de realisatie van het nieuwe hoogspanningstracé tussen Rilland en Tilburg te kiezen voor de noordelijke variant. 

Kamp kreeg dit advies donderdag in Den Haag overhandigd door Ron Dujardin, regionaal bestuurlijk trekker en wethouder in Etten-Leur, gedeputeerde Erik van Merrienboer en technisch voorzitter Paul Vermeulen.

(De tekst gaat verder onder de video)

De keuze voor de noordelijke variant betekent dat het zogeheten Voorgenomen Voorkeursalternatief loopt van Rilland via de Brabantse Wal naar Roosendaal-Borchwerf, waarbij het tracé bij Woensdrecht ondergronds loopt.

A17

Van Roosendaal tot en met Standdaarbuiten loopt het tracé langs de westkant van de A17. Van Standdaarbuiten tot aan Tilburg volgt de lijn een noordelijk tracé via Hooge Zwaluwe, en Loon op Zand via de zogeheten Bosroute. Het tracé eindigt bij de stationslocatie De Spinder in Tilburg.

Dat het voorkeurstracé langs de A17 komt, valt vermoedelijk niet in goede aarde bij de gemeente Moerdijk. Wethouder Jan Kamp sprak onlangs nog in harde bewoordingen dat het noordelijk tracé van tafel was en van tafel moest blijven. Ook de adviescommissie beseft dat gezien de huidige industrie en infrastructuur in de gemeente Moerdijk dat het tracé op deze locatie 'op de best mogelijke manier moet worden ingepast'.

LEES OOKEr is veel wantrouwen tegenover het regionaal overleg over 380kv
LEES OOKZo hoog worden de nieuwe hoogspanningsmasten

Dujardin kijkt terug op een geslaagd proces, maar realiseert zich dat keuzes rond een hoogspanningstracé altijd ergens pijn doen. “We zijn heel bewust op zoek gegaan naar een méést gedragen tracé. Ik ben heel tevreden over de samenwerking en denk dat we met dit advies een prima resultaat hebben bereikt. Het advies is goed gemotiveerd en uitlegbaar. De samenwerkende overheden geloven in de gezamenlijke maatschappelijke meerwaarde. Ook na de keuze van de ministers laten wij elkaar als overheden niet los.”

LEES OOKDe meest milieuvriendelijk route is niet te bepalen

Verzet

Er was veel verzet tegen gedurende het besluitvormingsproces over 380kv. In vrijwel iedere plaats werd wel een actiecomité opgericht. Geen enkele plaats wilde de hoogspanningslijn in de achtertuin hebben.  Geertruidenberg koos uitdrukkelijk voor het zuidelijk tracé maar krijgt volgens het huidig advies toch de stroomvoorziening op haar grondgebied.

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Volledig scherm
De noordelijke variant. © Beeld: Angela van Eck
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.
 2. Ziekenhuisje spelen
  PREMIUM
  column

  Ziekenhuis­je spelen

  BERGEN OP ZOOM - Zorgeloos doktertje spelen. Of ziekenhuisje. Dat deden wij, mijn vriendinnen en ik, als kleine meisjes altijd graag. Ik was altijd de patiënt. Geen idee waarom. Maar gelukkig werd ik altijd snel geholpen. De bank in de kamer was het ziekenhuisbed, mijn vriendinnetjes opereerden en gaven medicijnen. In no time was ik opgeknapt. Betalen hoefde ik nooit. Als ik mijn medicijnen, meestal lekkere snoepjes, deelde waren ze al lang blij.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom