Volledig scherm
Wethouder Patrick van der Velden van Bergen op Zoom: samen met Roosendaal onderzoeksopdracht maken voor locatie bij Heerle als plek voor het nieuwe ziekenhuis. © Jan van de Kasteele

Nieuwbouw Bravis ziekenhuis: Bergen op Zoom wil alsnog gezamenlijk onderzoek naar locatie bij Heerle

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal zet in op het gebied ‘Bulkenaar’, gelegen tussen de A58 en woonwijk Tolberg, als nieuwbouwlocatie voor het Bravis ziekenhuis. Dat heeft de Roosendaalse wethouder Toine Theunis bekend gemaakt.

Theunis bevestigde ook dat een locatie ter hoogte van de afslag Heerle, in het grensgebied van Roosendaal en Bergen op Zoom, één van de drie plekken is die door Bergen op Zoom zijn aangedragen voor het nieuwe ziekenhuis. Roosendaal doet mee in het haalbaarheidsonderzoek naar die grenslocatie, aldus Theunis.

In reactie op Theunis’ uitlatingen bevestigt ook de Bergse wethouder Patrick van der Velden voor het eerst dat de ‘grenslocatie’ is ingeleverd bij Bravis. Aanstaande maandag is er overleg tussen het ziekenhuisbestuur en de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom waarbij Van der Velden als inzet heeft om ‘gezamenlijk opdracht te geven voor onderzoek’ naar de plek bij Heerle. Waarmee de locatie, nu ingediend door alleen Bergen op Zoom, alsnog een gezamenlijke locatie van de twee steden kan worden. ,,De onderzoeksopdracht moet een gezamenlijke opdracht zijn.”  

Voorkeursrecht

Roosendaal heeft het eigen huiswerk naar Bulkenaar overigens al afgerond waarbij de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op het gebied is gelegd. Daarmee is Roosendaal ervan verzekerd dat de grondeigenaren bij verkoop de percelen eerst aan de gemeente aanbieden.

Het gebied waarop de Wvg is gelegd, omvat liefst 80 hectare met 129 grondeigenaren. Dat is veel meer dan de 12 hectare die Bravis ziekenhuis vraagt. ,,Maar een ruimer gebied biedt mogelijkheden om te schuiven en uit te breiden”, aldus Theunis die de mogelijke nieuwbouw van Bravis in Bulkenaar wil combineren met betere ontsluiting van de Roosendaalse wijk Tolberg. Inzet is om parallel langs de A58 een nieuwe weg aan te leggen die linea recta bij het ziekenhuis uit komt en aansluit op de rotonde aan de Thorbeckelaan in Tolberg.

Volledig scherm
Wethouder Toine Theunis van Roosendaal: Locatie Bulkenaar ligt gunstig tegen stedelijke bebouwing. © Robert van den Berge

Vorige week meldde BN DeStem al dat de groene long ter hoogte van Tolberg in beeld is als plek voor het nieuwe Bravis ziekenhuis. Volgens Theunis voldoet de plek aan het criterium van Bravis dat het ziekenhuis bij stedelijke bebouwing moet komen te liggen. In de Verordening Ruimte van de provincie staat het te boek als ‘integratiegebied’ tussen stad en land. Dat betekent dat er duurzame verstedelijking mag plaatsvinden.

De grenslocatie bij Heerle en Wouwse Tol ligt niet tegen bebouwing aan. ,,Maar waar een wil is, is een weg”, aldus Van der Velden die er opnieuw op wijst dat de provincie bij toetsing van de drie Bergse locaties geen beletsels heeft ontdekt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom