Toekomstige bewoners van het complex.
Volledig scherm
Toekomstige bewoners van het complex. © Pix4Profs/Tonny Presser

Nieuw woonwagencomplex in Bergen op Zoom: ‘Je blijft toch ‘die van het kamp’'

Vijftien jaar heeft hij moeten wachten. Nu is het bijna zover. De voorbereidingen voor de bouw van het woonwagencomplex aan Langs de Lijn, aan de rand van nieuwbouwwijk De Markiezaten, zijn in volle gang. Jan Otto kan het nauwelijks geloven. ,,Al die jaren heb ik mezelf opgesloten gevoeld."

Noodgedwongen woonde Otto in een appartement achter het station in Bergen op Zoom. En keek hij uit naar deze dag. De start van de bouw van het woonwagencomplex, grenzend aan het Aventurijncollege en de voetbalvelden van FC Bergen. De plek waar acht hypermoderne, nul-op-de-meter woonwagens komen. Volledig gasloos. Voorzien van 28 zonnepanelen. Infraroodpanelen zorgen in de wagens voor de warmte.

,,Vijftien jaar heb ik opgesloten gezeten", zegt Otto. ,,Dan is het leven geen pretje. Als je opgegroeit in een woonwagen, mis je de vrijheid. In een appartement voel je je voortdurend op de vingers gekeken. Niet geaccepteerd ook. Je blijft 'die van het kamp'. Straks wonen we weer als één grote familie samen."

Prefab

De grondwerkzaamheden zijn in volle gang. De woonwagens worden prefab gebouwd in een fabriek. Eind van het jaar komen ze in twee delen naar Langs de Lijn. Het gaat om wagens van 13 bij 6 meter. Ruim 75 m2 groot. Met drie slaapkamers, badkamer, woonkamer en keuken. De indeling van de wagens hebben de bewoners zelf mogen bepalen.

Op het woonwagencomplex wonen straks vijftien bewoners. Grotendeels familie van elkaar. ,,Daar woont straks mijn nichtje, en aan de overkant mijn neef", illustreert Dirk Sanders. ,,We hebben een lange weg afgelegd. Soms dacht ik: gaat het er ooit nog wel komen. Sommigen van ons hebben noodgedwongen bij familie gewoond."

Dat laatste geldt voor het gezin van Nilles Otto. ,,Door het uitsterfbeleid voor woonwagenkampen hebben we jaren bij mijn ouders gewoond. Nu we een kleine hebben, is het fijn dat we eindelijk een eigen plek hebben."

Wethouder Patrick van der Velden is trots dat Bergen op Zoom de primeur heeft met de nul-op-de-meterwoonwagens. ,,Jullie blijven niet meer langs de lijn staan."

Stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland, die de huurwagens en standplaatsen onderhoudt en beheert in West-Brabant en Zeeland, gaat de wagens voor 640 euro per maand verhuren.

Ze verwacht dat de eerste wagen er in december staat. Drie maanden later moet alles klaar zijn. De totale kosten zijn begroot rond de 1,3 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom