Volledig scherm
Het zilveren mandje, gemaakt door Hendrik Hoffmann. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

‘Nieuw’ Steenbergs zilver onthuld

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen is een erfstuk rijker. Wethouder Wilma Baartmans onthulde gistermiddag het zilveren mandje, gemaakt door de Steenbergse smid Hendrik Hoffmann. 

Het begon allemaal toen Klaas Hielkema, van Stichting Bergen op Zilver, op het zilveren mandje stuitte. ,,Ik zag het mandje op de site van een zilverantiquair en wist meteen dat dat in onze regio moest blijven", vertelde hij. ,,Ik heb toen contact gezocht met Gerard Baten, voorzitter van de Steenbergse heemkundekring. Hij heeft op zijn beurt weer contact opgenomen met de gemeente en die wilde het graag kopen. 

En zo is het balletje gaan rollen. De onthulling van het zilveren mandje vond gistermiddag plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. ,,Als de gemeente het niet had gekocht, had ik het misschien wel gedaan. Maar voor dat dilemma ben ik gelukkig niet gekomen”, lachte Hielkema.  

Onbekende Steenbergse geschiedenis

Quote

Zilver was vooral voor mensen van goede komaf, want dat was toen duur

Cees Vanwesenbeeck, Stichting Bergen op Zilver

Het erfstuk is ontworpen door Hendrik Hoffmann. Cees Vanwesenbeeck, ook van de Bergse stichting, wist voor de onthulling veel te vertellen over Steenbergse zilversmeden. Dit is namelijk een aspect waar nog niet veel over bekend is. ,,Steenbergen heeft een twintigtal zilversmeden gekend. De familie Hoffmann had een goede naam. Hendrik Hoffmann was een vakbekwame smid, die een moderne manier van werken had.” 

Hoffmann (1765 - 1844) ontwierp onder andere brillen, bestek en ruitersporen. Het mandje werd in die tijd vooral gebruikt door dames die handwerkten. Zij bewaarden daar hun kluwen en garenklosjes in. ,,Het was vooral voor mensen van goede komaf, want zilver was toen duur", aldus Vanwesenbeeck. 

‘Supergrote verrassing’ 

Wethouder Wilma Baartmans was meteen enthousiast toen ze van het mandje hoorde. ,,Het was voor ons een supergrote verrassing. Wij besloten meteen dat we het wilden kopen. We zijn blij dat we zo steeds meer kunnen laten zien van de Steenbergse geschiedenis.” Het mandje wordt in een vitrine op het gemeentehuis geplaatst bij de snuifdoos van Lodewijk Napoleon. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom