Volledig scherm
Woningcorporatie Stadlander bouwt het nieuwe woonwijkje Hof van Merksem © Stadlander

Nieuw Bergs woonwijkje in de maak: Hof van Merksem

BERGEN OP ZOOM - Woningcorporatie Stadlander en aannemer Heijmans bouwen aan een nieuw woonwijkje in Bergen op Zoom; Hof van Merksem. Waar eerst de Markiezaatsweg van de voormalige spoorwegovergang naar de Markgravenlaan liep, verrijzen nu zestien sociale huurwoningen in de wijk Nieuw-Borgvliet.

De huizen hebben nul-op-de-meter. Dat wil zeggen dat ze energieneutraal zijn. Dat wordt bereikt door een combinatie van energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie. Zo zijn de woningen goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De verwarming gebeurt via aardwarmte. Datzelfde systeem zorgt tijdens de zomerperiode voor koeling van de woningen. Stadlander verwacht dat er zoveel energie wordt opgewekt dat de huishoudens daarmee moeiteloos in staat zijn te voorzien in hun eigen behoefte en zelfs stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsbedrijf. In dat laatste geval levert dat huurders dan geld op. 

Om de extra investeringen in de huizen voor energieopwekking te bekostigen, betalen huurder naast hun reguliere huur een vergoeding daarvoor. De huizen hebben geen gasaansluiting en maken evenmin gebruik van andere fossiele bronnen.

De woningen bestaan uit een woonlaag met een kap en zijn levensloopbestendig. Dat wil zeggen dat huurders er ook kunnen blijven wonen op het moment dat ze met een beperking te maken krijgen of hulpbehoevend worden. 

Stadlander verwacht dat de onderkomens eind dit jaar klaar zijn. Huurders die een plekje willen veroveren in Hof van Merksem kunnen zich inschrijven via www.zuidwestwonen.nl.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom