Volledig scherm
Sabic in Bergen op Zoom. © PETER VAN TRIJEN

Niet minder, maar meer werkgelegenheid bij Sabic in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Onrust is niet nodig, eerder blijdschap. In Bergen op Zoom gaan geruchten dat een afdeling van Sabic zou verhuizen wat de werkgelegenheid niet ten goede komt. Maar dat is niet waar. Wel opent de kunststoffenfabrikant een nieuwe fabriek komend jaar. 

Quote

De afdeling wordt op één plek georgani­seerd, in Bergen op Zoom

Eric van Loon

In Bergen op Zoom staat een van de grootste fabrieken van Sabic, in totaal telt het bedrijf uit Saoedi-Arabië 117 vestigingen wereldwijd. Op 1 januari 2019 is er het een en ander veranderd binnen het bedrijf. De afdeling ‘specialties’ waar wordt gewerkt aan ‘high end plastics’ is losgetrokken van de rest. ,,We gaan meer focussen op die tak om specifiek daarin te groeien. De afdeling wordt op één plek georganiseerd, in Bergen op Zoom. Zodat het de aandacht krijgt die het verdient", vertelt woordvoerder Eric van Loon. 

Nieuwe fabriek

Quote

Aan het einde van dit jaar willen we de fabriek openen

Eric van Loon

Hij benadrukt dat Sabic niet uit Bergen op Zoom of Raamsdonksveer waar ook een vestiging zit, verdwijnt. ,,Een fabriek kunnen we ook niet zo verplaatsen. De werkgelegenheid blijft hier en wordt zelfs meer door de komst van de nieuwe fabriek.”

Van Loon doelt op een grondstoffenfabriek die in 2014 is gesloten vanwege tegenvallende resultaten. Er volgde forse reorganisaties, gedwongen ontslagen en sluiting van de fabriek. Ondertussen gaat het dermate beter met het bedrijf dat uitbreiding van de capaciteit hard nodig is. ,,Aan het einde van dit jaar willen we de fabriek openen. We starten binnenkort met een actie om mensen te werven.” Hoeveel extra mensen nodig zijn, wordt eind deze maand bekend.

Acties

Maandag voerden medewerkers van Sabic nog poortacties voor een betere cao, meer loon en minder werkdruk. Op 17 januari gaan medewerkers opnieuw aan tafel met het management. 

Sabic dat staat voor Saudi Basic Industries Corporation produceert chemicaliën, meststoffen, kunststoffen en metalen. Daar worden kunststof korrels, platen en films van gemaakt en wereldwijd verscheept. Sinds 1971 is het bedrijf in Bergen op Zoom gevestigd. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom