Napraten over Kerst in Woensdrecht

WOENSDRECHT - Het was tweede kerstdag weer volop napraten in het dorp Woensdrecht over de vele kerstactiviteiten die er de laatste weken weer plaatsvonden in de kleinste kern van de gemeente Woensdrecht. In het dorp is het op tweede kerstdag een traditie dat de bewoners in de middag samenkomen bij de levende kerststal naast café Steffies aan de Dorpsstraat. En zowat alle bewoners van het 1500 zielen tellende dorp komen dan even langs voor een praatje, een glas glühwein of een kopje koffie. Het is een van de vele tradities die er rond de kerst in het dorp worden gehouden. 

Het begon allemaal in 1994. Enkele inwoners zagen dat Woensdrecht met het verdwijnen van een aantal voorzieningen een saai dorp begon te worden. Ze wilde weer meer leven in de brouwerij en richtte daarom buutvereniging "De Straat". Op de activiteitenkalender stonden een feestavond en een carnavalsbal. Maar ook rond de kerst moesten er een aantal activiteiten komen. Het eerste idee was een levende kersstal. Een paar ondernemers gingen aan de slag en zorgde voor het materiaal en in 1999 stond er voor de eerste keer een fraaie levende kerststal. 

"Deze stal is van, door en voor ons dorp", zegt Ingrid Kuijlen, bestuurslid van De Straat. "We hebben elk jaar een bouwploeg van twintig vrijwilligers die zorgt dat de stal wordt opgebouwd. En dan zijn er ook nog een aantal inwoners die regelmatig in de stal zijn om de rol van Maria, Jozef, koning of herder op zich te nemen. En dan zijn er ook nog een aantal kinderen die dagelijks de dieren in de stal verzorgen". Na de kerststal kwam er een volgende activiteit en dat was de Herdertjestocht. Louis Minnebach is vanaf de eerste Herdertjestocht een van de kartrekkers van de tocht. "Met deze tocht beelden we op verschillende locaties in het dorp het kerstverhaal uit. En de tocht eindigt dan bij de kerststal waar het kindje Jezus in de stal wordt gelegd. Hij weet nog dat er bij de eerst tocht 120 deelnemers waren. 

Daar was Minnebach toen zo trots als een pauw op. "We konden toen niet bevroeden dat de Herdertjestocht uit zou groeien tot een evenement met bijna 700 deelnemers". Minnebach zegt dat met die 700 deelnemers de max is bereikt. "Als we nog meer deelnemers krijgen, zouden we de tocht in meerdere groepen moeten gaan splitsen en dat komt de sfeer niet ten goede. We maken daarom vooraf geen publiciteit voor de tocht". Heel veel mensen van buiten het dorp nemen deel aan de Herderstocht die traditioneel op de zondagavond voor Kerstmis wordt gehouden. Minnebach zegt dat het toch een echte aangelegenheid blijft van het dorp Woensdrecht. "

160 vrijwilligers uit ons dorp zijn actief voor en tijdens de tocht". Ook het Woensdrechtse dorpsplatform doet elk jaar een duit in het kerstzakje. Ze ondersteunen financieel de Herdertjestocht maar ook zorgen ze er voor dat er elk jaar een grote kerstboom wordt geplaatst op het dorpplein. En de kinderen van de Woensdrechtse basisschool de Poorte zorgen voor de versiering. "Kerstmis is het feest van de saamhorigheid en in Woensdrecht dragen we dat elk jaar weer uit", zegt Minnebach. "Waar een klein dorp groot in kan zijn".

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.
  2. Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    HALSTEREN - De Halsterse Christel Verbogt (20) weet hoe het voelt: vanwege ziekte en een beperking niet volwaardig mee kunnen doen op school. Niet omdat ze er niet toe in staat was, maar omdat er letterlijk en figuurlijk drempels werden opgeworpen. Bovendien worden mensen in een rolstoel dikwijls niet voor vol aangezien, ervaart Christel die onder meer lijdt aan een aangeboren bindweefselziekte en maagverlamming.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom