Volledig scherm
© ANP XTRA

Nachtmerries voor meisje na jarenlang misbruik door neef (32) op familiedagen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Een 32-jarige man uit Bergen op Zoom is woensdag in hoger beroep veroordeeld voor het jarenlange misbruik van zijn minderjarige nichtje. Het hof legt hem een gevangenisstraf op van twaalf maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Volgens het gerechtshof heeft de man zijn nichtje jarenlang nachtmerries en lichamelijke klachten bezorgd.

Het meisje werd tien jaar lang, van haar vierde tot haar veertiende jaar, meerdere malen misbruikt door haar neef. Dat gebeurde in de woning van het meisje, in die van haar neef of bij hun opa en oma thuis. In de meeste gevallen was familie toen samen. Later gebeurde het ook in de auto van de man.

De man was in de periode van het misbruik tussen de veertien en vierentwintig jaar oud. Er lopen in totaal twee zaken tegen hem, waarbij hij in één geval als minderjarige berecht wordt.

Gevolgen

Het misbruik kwam aan het licht toen de man zijn daden deels opbiechtte aan zijn tante, de moeder van het slachtoffer. Maar een volledige bekentenis legt hij niet af. Volgens hem is er slechts sprake van twee incidenten. Het hof gelooft echter het slachtoffer en vindt, net als de rechter, dat er genoeg bewijs is dat er veel meer misbruik heeft plaatsgevonden.

De verdachte heeft volgens het gerechtshof niet stilgestaan bij de gevolgen die het misbruik had voor zijn nichtje. ,,Die waren voor haar zeer ingrijpend. Het meisje had lange tijd last van onder andere angsten, nachtmerries en lichamelijk klachten”, aldus het hof. Ook op haar ouders en haar omgeving heeft het misbruik grote impact gehad.

Schadevergoeding

Het slachtoffer heeft om een schadevergoeding gevraagd van tienduizend euro immateriële schade en honderd euro materiële schade. Het hof heeft, net als de rechtbank, toegestemd dat de dader die bedragen moet betalen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom