Volledig scherm
Deelnemers stappen op de fiets in het Markiezenhof. foto Peter van Trijen/het fotoburo

Na ruim 45 jaar stekker uit fietsvierdaagse Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Met pijn in het hart stopt de Stichting Rijwielevenementen na 45 jaar met de organisatie van de jaarlijkse Markiezaatsfietsvierdaagse. ,,We zien geen andere mogelijkheid'', verzucht Piet Brocatus, voorzitter van de stichting. ,,We zijn met zijn vijven, de gemiddelde leeftijd is 69, er is geen opvolging.'

Daar komt bij dat enkele van de bestuursleden kampen met gezondheidsproblemen. ,,We moeten wijs zijn, maar we stoppen met pijn in het hart'', aldus Brocatus over het besluit om er een punt achter te zetten. De Stichting Rijwielevenementen zou komende zomer voor de 46e het evenement organiseren.

Jaarlijks deden er gemiddeld zo'n 300 a 350 mensen aan mee, afkomstig uit heel Nederland. ,,We hebben zelfs een paar deelnemers bij die nog geen aflevering hebben overgeslagen'', aldus Brocatus. Veel van de deelnemers zijn vaste klanten, doen elk jaar weer mee. Al bestaat de Markiezaatsfietsvierdaagse al decennia toch heeft de organisatie elk jaar weer de handen vol aan het regelen van alles wat er bij het evenement komt kijken.

,,We moeten routes uitzetten, ze controleren, afspraken maken met de horeca onderweg'', legt Brocatus uit. Heel veel werk. En dat is de vijf te veel geworden, zeker nu er gezondheidsproblemen gaan meespelen.

,,We zijn jaren bezig geweest om jongeren bij onze stichting te krijgen, maar dat is gewoon niet gelukt'', vertelt de voorzitter. En daarom valt het doek voor de Stichting Rijwielevementen en de fietsvierdaagse. En dat terwijl de 45e editie van vorig jaar juist een stijgend aantal deelnemers liet zien. Die aflevering piekte met zo'n 370 deelnemers.

De fietsvierdaagse vond altijd in augustus plaats met vertrek en aankomst vanaf stadspaleis Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

De fietsers konden kiezen uit afstanden van 25, 40 en 60 kilometer door de wijde omgeving van Bergen op Zoom. De fietsvierdaagse begon in de jaren zeventig en was indertijd net als de avondvierdaagse 's avonds. Een tijd lang onder de vleugels van toerclub De Pedaleurs.

Later nam de Stichting Rijwielevenementen het over. Eind jaren negentig verhuisde het evenement naar overdag.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom