Volledig scherm
Houtdief slaat toe in de bossen bij Halsteren. © Erik de Jonge

Motorzaag draait nog in kofferbak: vluchtende houtdief op heterdaad betrapt bij Halsteren

HALSTEREN - Een man is woensdag op heterdaad betrapt bij het stelen van hout in het bosgebied Buitenlust bij Halsteren. Hij sloeg vervolgens op de vlucht, maar boswachter Erik de Jonge kon de man in het dorp staande houden. Op dat moment lag de motorzaag nog draaiend in de kofferbak.

De boswachter reed in het bosgebied Buitenlust. "Ik reed voorbij een auto en zie een man met motorzaag, oorkappen en handschoenen bij een gekapte eik staan. Ik keerde daarop direct mijn wagen, maar op dat moment zat de man al in de auto en ging op de vlucht."

Achtervolging
Na een korte achtervolging gaf de houtdief het in het dorp op. In de kofferbak lag de motorzaag nog te draaien. "Ik heb hem aangesproken. Hij reageerde: 'Dat hout is toch van iedereen. Dat ligt zo aan de kant'."

Volgens De Jonge is dat absoluut niet zo. "Het bos is van ons. Deze eik was al gekapt en door mij zelfs verkocht aan een houthandelaar. Natuurlijk wist deze man best dat hij iets deed wat niet mocht, anders was hij er niet vandoor gegaan."

Waarschuwing
Uiteindelijk had de man niet de kans gezien om daadwerkelijk hout uit het bos mee te nemen. "Dus dit keer was het geen diefstal, maar het is zeker dat hij elders ook hout heeft gestolen. In de kofferbak lagen volop houtsnippers. De man heeft nu een waarschuwing gekregen en als hij hout nodig heeft, kan hij dat altijd van mij kopen."

Op diefstal van hout staat volgens de boswachter een boete van enkele honderden euro's. "Het wordt gezien als een economisch delict. Wij verkopen hout aan handelaren. Een dief steelt in zo'n geval zijn broodwinning en daar tilt de rechter zwaar aan. Bovendien worden de spullen in beslag genomen."

Camera's
Houtdieven slaan volgens de boswachter geregeld toe in het bos. "De laatste jaren hebben wij daar heel veel toezicht op", zegt De Jonge. "Op veel plekken hangen camera's. Daarop zien we op een nacht soms wel vier of vijf mensen hout stelen. Met behulp van big brother pakken we gelukkig veel dieven.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom