Moordenaar van Jesse Dingemans mag mogelijk de tbs-kliniek uit

BREDA/HOOGERHEIDE- Julien C., de moordenaar van de achtjarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, mag mogelijk deze zomer de tbs-kliniek uit. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda.

Volledig scherm
Julien C. tijdens een rechtszitting in 2007. © ANP

Julien C. heeft inmiddels begeleid verlof gekregen, maar ook onbegeleid verlof. Dat ging goed, zo lieten zijn behandelaars weten. Daarom zetten ze nu in op transmuraal verlof. Dat houdt in dat C. buiten de muren van de Van Mesdagkliniek kan gaan wonen bij bijvoorbeeld een Regionale Instelling voor Begeleid Wonen.

De beslissing daarover wordt deze maand genomen, vertelde één van de behandelaars.

Julien C. stak op 1 december 2006 Jesse Dingemans dood op basisschool Klim-Op in Hoogerheide. Hij heeft voor die daad bijna twaalf jaar cel gekregen en tbs met dwangverpleging. Vier jaar geleden werd zijn celstraf beëindigd en werd hij opgenomen in de Van Mesdagkliniek in Groningen voor zijn tbs-behandeling. Twee jaar geleden besloot de rechtbank dat zijn tbs nog twee jaar werd verlengd. 

Antisociaal

Quote

Resociali­sa­tie zal in elk geval nog twee jaar duren

Officier van justitie

De afgelopen vier jaar zat C. in de tbs-kliniek in Groningen. Daar zijn ze erachter gekomen dat de man aan Asperger lijdt, een autistische aandoening. Hij heeft verder antisociale en narcistische trekken, is agressief en gebruikt cannabis. 

Eén van zijn behandelaren zei donderdag dat er op dit moment nog wel af en toe problemen met het reguleren van zijn agressie. Wel zit hij op de zogenaamde 'uitstroom-unit'.

Verlengen

De rechtbank in Breda moet de komende twee weken een beslissing nemen over het verlengen van de tbs. De verwachting is dat die wordt verlengd. De rechtbank kan kiezen tussen één of twee jaar verlenging. Officier van justitie Kristel Simpelaar eiste twee jaar verlenging. ,,Resocialisatie zal in elk geval nog twee jaar duren.’’

Het transmuraal verlof is een voorstadium van het proefverlof. Tbs’ers die met proefverlof gaan, krijgen nog meer vrijheid.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom