Moord Ulas Iskar Ossendrecht: verdachte zelf doodgeschoten

BREDA -Een van de mensen die mogelijk betrokken waren bij de moord op Ulas Iskar (37) in Ossendrecht, in februari 2016, is zelf doodgeschoten. Het gaat om Najim Echargui (33). Hij kwam op 9 mei mei van hetzelfde jaar om het leven bij een schietpartij in Nijmegen, samen met zijn broer Othman (32). 

Volledig scherm
Foto Vincent Krijtenburg In de hoekwoning aan de Burgemeester van Gilshof werd Ulas Iskar doodgeschoten. © Alfred De Bruin

De doodgeschoten broers waren bekenden van de politie. In 2013 stonden ze terecht na een schietpartij in Nijmegen. Othman kreeg toen zes jaar cel voor doodslag.

Bronnen die het onderzoek naar de Ossendrechtse moord goed kennen, zeggen dat op de duim van het slachtoffer dna is aangetroffen van Najim. Ze sluiten niet uit dat hij het moordwapen heeft gehanteerd. Iskar werd zeer waarschijnlijk omgebracht toen een groep van zo'n acht overvallers hennep wilde stelen uit de kwekerij in zijn huurwoning aan de Burgemeester van Gilshof.

Bedreigd

Drie maanden na de moord in Ossendrecht kwamen de broers Echargui om bij een schietpartij in café Istanboel in Nijmegen. De verdachten van de dubbele moord, de Nederlandse broers  Björn en Gjordan D., vertelden de politie dat ze door de slachtoffers in de val waren gelokt, na eerder zwaar bedreigd te zijn geweest door hen. De ruzie zou zijn gegaan om de diefstal van hennep. 

De geweldsincidenten staan vermoedelijk los van elkaar, maar vloeien  waarschijnlijk voort uit dezelfde soort ripdeals, diefstallen van criminelen onderling, in dit geval in de hennephandel. Na de moord op Iskar had de politie al een serieuze tip ontvangen dat het misdrijf (mede) zou zijn gepleegd door een bende Bulgaarse rippers.

Koevoet

Het onderzoek naar de moord in Ossendrecht verloopt tamelijk moeizaam. Pas enkele weken geleden hield de politie de eerste vier verdachten aan, onder wie Karim C, een neef van de doodgeschoten broers uit Nijmegen. De auto van C. is in de nacht van de moord in Ossendrecht gezien. Op een koevoet  in de woning vond de politie zijn dna.

Ondanks deze sporen heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda de verdachte en een tweede man uit Nijmegen op vrije voeten gesteld, bevestigt advocaat Jan-Hein Kuijpers. ,,Mijn cliënt leende zijn auto wel vaker uit aan zijn neef. Daar lag waarschijnlijk ook de koevoet in. Hij is zelf nooit in Ossendrecht geweest.''

Bulgaar

Behalve de twee verdachten van Marokkaanse komaf uit Nijmegen (33 en 36) heeft de politie een derde verdachte, een vrouw (33) uit Bergen op Zoom, moeten laten gaan. Alle drie blijven volgens het OM verdachten.

Een vierde verdachte is door de raadkamer wel in de cel gehouden. Het gaat om een Bulgaar (35). Zijn advocaat wil net als politie en OM niet inhoudelijk op het onderzoek ingaan. De politie zoekt vermoedelijk nog meer verdachten. Getuigen hebben bij woning van Iskar naar schatting acht personen zien vluchten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom