Volledig scherm
Molen stichting Molen Johanna. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Molen Johanna in Huijbergen draait straks weer

HUIJBERGEN - De molen Johanna in Huijbergen draait nog niet op volle toeren, maar de Molenstichting doet dat wel. Het beheer van de molen werd begin dit jaar door de gemeente Woensdrecht overgedragen aan de Molenstichting en die heeft voor de komende jaren grootse plannen om van de molen een regionale trekpleister te maken.

Quote

Straks willen we bezoekers een kopje koffie of thee aan kunnen bieden

Theo Sanders

Theo Sanders, voorzitter van De Molenstichting, ontvouwde vorige week de plannen om de molen weer volop in de belangstelling te zetten. In het verleden waren er al diverse plannen om van molen Johanna een trekpleister te maken, maar al die plannen belandden in de prullenbak: niet haalbaar of te duur.

Bezoekers

,,Na vijf jaar overleg met de gemeente kunnen we nu echt aan de slag", zegt Sanders gedreven. ,,We willen achter de molen graag een onderkomen wegzetten waar we de bezoekers een kopje koffie of thee aan kunnen bieden. Maar dat gebouw kan dan ook gebruikt worden voor de jaarlijkse tentoonstelling van de Huijbergse heemkundekring de Wilhelmiet."

Quote

We willen biologi­sche producten gaan verkopen

Theo Sanders

De Wilhelmiet zit tijdelijk in het voormalige gemeentehuis in Huijbergen en zoekt al een paar jaar naar en andere ruimte waar ze tentoonstellingen kunnen houden. Achter de molen ligt nog een terrein van 4000 vierkante meter. ,,Dat terrein willen we verfraaien met een paddenpoel en een moes- en pluktuin. Ook willen we biologische producten gaan verkopen.”

Het is de bedoeling dat in de toekomst de molen elk weekend wordt opengesteld en gaat draaien. ,,Dat is nu helaas nog niet mogelijk omdat we nog geen gediplomeerde molenaars hebben." Voorzitter Sanders volgt samen met Judo Goris uit Hoogerheide een molenaarscursus. ,,Een pittige cursus", zegt Sanders.

Molenaarsdiploma

Goris hoopt eind dit jaar zijn diploma te hebben en Sanders verwacht dat hij over een jaar zijn molenaarsdiploma op zak heeft. ,,Tot die tijd zijn we aangewezen op molenaars van buiten Huijbergen, die zo nu en dan de molen laten draaien. Hij vertelt dat er volgend jaar een Woensdrechtse Johannadag komt. ,,Iedereen in de gemeente Woensdrecht met de naam Johanna wordt dan uitgenodigd voor een feestelijke dag."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom