'Mobieltjes verbannen heeft geen zin'

Mobieltjes in de klas? Er valt niet meer aan te ontkomen blijkt uit een rondgang langs verschillende scholen in West-Brabant. Sommige docenten omarmen de smartphones, terwijl een deel van hun collega's het lastig vindt dat de mobieltjes uberhaupt het lokaal in mogen.

Volkan Tasdan, leraar maatschappijleer en filosofie op 't Rijks in Bergen op Zoom, ontving na zijn publieke pleidooi voor het gebruik van mobieltjes tijdens de les, tientallen reacties. "Er zijn duidelijk twee kampen. De reacties zijn van beide kanten behoorlijk fel en ongenuanceerd. Van collega's krijg ik trouwens best wat bijval. Zo kreeg ik een bericht van een hoogleraar die meldt dat hij al vijf jaar met veel voldoening de telefoontjes als leermiddel gebruikt tijdens college. Het is dan ook belangrijk dat docenten goed weten wat zo'n ding allemaal kan. Dan wordt het echt een meerwaarde tijdens de les."

Op het Munnikenheide College in Etten-Leur bepaalt elke docent zijn eigen beleid over mobiele apparaten tijdens de lessen. Zo wil maatschappijdocent Edwin de Meijer niet dat scholieren tijdens zijn les foto's maken of berichtjes sturen. "Mobiele apparaten zijn onderdeel geworden van hun bagage", vindt hij. Het is een verloren strijd ze te verbannen. En als ze goed worden gebruikt, is het juist een voordeel." De 13-jarige Jeremy Hondeveld krijgt les van De Meijer en vindt werken met iPads (op deze school wordt al drie jaar lang met iPads in de klassen gewerkt, red.) fijner dan met boeken. "Het is veel compacter", zegt Jeremy. Al geeft hij toe dat hij de iPad niet alleen voor school gebruikt. "Ik speel soms stiekem een spelletje." Een paar lokalen verderop geeft de 23-jarige Laurie Nuiten haar natuurkundeles. Ze werkt graag met mobieltjes en iPads. "Ik heb een duidelijker overzicht en kan makkelijker inspelen als leerlingen iets niet begrijpen." Af en toe merkt ze dat leerlingen wat anders doen dan de bedoeling is. "Dan volgen er consequenties zoals een half uur nablijven of strafwerk schrijven."

Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en opvoedcoach, stelt dat leiding van scholen heldere afspraken moet maken met het docententeam over het gebruik van de smartphones. “Veel scholen laten het aan de leraar zelf over, maar dat is niet handig. Leerlingen weten dan niet goed waar ze aan toe zijn en zo werk je misbruik in de hand. Als elke docent hetzelfde beleid hanteert, is dat een stuk prettiger voor iedereen.” Delver vindt het onzin een mobieltjesverbod in te stellen, zoals onlangs op een school in Deventer is gebeurd. “Telefoontjes horen bij de jeugd. Natuurlijk moet je voorkomen dat iedereen constant aan het appen is in de les, maar dat is een kwestie van spelregels en vertrouwen.” Het zou volgens Delver goed zijn als docenten en ouders weten wat zo’n apparaat allemaal kan. “Kennis is essentieel om de mobiel te omarmen. En nee, dat betekent niet dat die dingen altijd op tafel moeten liggen. Dat is niet goed voor de concentratie. Maak er met mate gebruik van. Voor het opzoeken van lesstof, of als stemapparaat tijdens een klassikale discussie. Zo krijgt iedereen een stem, ook de stille leerling.”

Raymond van Velthoven, rector van het Bredase Newmancollege meldt dat zijn school een social mediaprotocol heeft. “De spelregels zijn vastgelegd. Mobieltjes mogen worden gebruikt, als het maar functioneel is. Tijdens toetsen moeten ze echt in de kluisjes worden opgeborgen, dat geldt ook voor smartwatches. Als er dan toch wat bliept, heeft de leerling echt een probleem. Inmiddels kennen we de lusten en lasten van de mobieltjes en gaat het in de praktijk best goed.”

Leon de Rond, rector op ’t Rijks, laat weten dat de ene leraar amper gebruikt maakt van mobieltjes en de ander, zoals Tasdan, weer heel veel. "Bij ons mag de docent het zelf bepalen. De een heeft er niks mee, de ander juist wel. De praktijk wijst tot nu toe uit dat dit weinig problemen oplevert. En vergeet niet dat we de leerlingen ook leren wat je niet met een mobiel hoort te doen, zoals pesten."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom