Volledig scherm
PREMIUM
De uit het West-Brabantse Huijbergen afkomstige priester Jan van Aert (84) is na een verblijf van 57 jaar in Taiwan terug in Nederland om van zijn welverdiende oude dag te genieten. © Pix4Profs/Jan Stads

Missionaris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemdheid in Taiwan

InterviewHUIJBERGEN - Aan de thee in het broederhuis van Huijbergen schiet Jan van Aert (84) vol. Na een verblijf van 57 jaar op Taiwanese bodem is de laatste Nederlandse lazarist weer thuis. Maar wat is thuis als je zo lang weg was van je geboortegrond? Jan heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Dankbaarheid en heimwee vechten om voorrang. ,,Na al die jaren voelt hij zich meer Chinees dan Nederlander. Zijn hart ligt in Taiwan.”

Jans’ zusje Nelly Goossens (79) kent zijn zieleroerselen. Al ziet ze naar eigen zeggen niet zo vaak dit soort emoties bij hem. ,,Je bent vrijwel nooit droevig, toch?” Nelly's hand op de arm van de pastoor. ,,Wij zorgen voor Jan. Dat doe je als familie.”

  1. Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenbergen
    PREMIUM

    Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenber­gen

    STEENBERGEN - Het kan nog honderden jaren duren. Maar er komt een dag dat iemand hem vindt: de koker met spulletjes die zondag bij de opening van Fort Henricus in Steenbergen de grond in is gekatapulteerd. Met een piepklein Gummaruskerkje en Pompejusje, bloemenzaadjes, een brief van burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen, maar ook een cd met waterlinie-raps en een boekje met wandeltochten.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom