Volledig scherm
© ThinkStock

Minder lesuren op 't Rijks in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Leerlingen op middelbare school 't Rijks in Bergen op Zoom krijgen minder lesuren. Dat komt niet door capaciteitsproblemen. ,,We verdelen de uren nu gelijkmatiger over de leerjaren", zegt directeur Leon de Rond.

Quote

Het geeft leraren meer voorberei­dings­tijd wat de kwaliteit van de lessen ten goede komt

Leon de Rond

Hoe evenwichtiger het aantal uren, hoe beter de werkbelasting voor de leerkrachten, is het idee van de Bergse middelbare school. ,,Het geeft leraren meer voorbereidingstijd wat de kwaliteit van de lessen ten goede komt", zegt De Rond. 

Het viel ouders op dat leerlingen in het derde leerjaar van de havo minder lessen krijgen. Zo is het aantal wiskundelessen teruggebracht van vier naar drie. Ook bij andere vakken is het aantal uren teruggebracht. Toch heeft dat volgens De Rond niets met capaciteitsproblemen te maken. 

Intensievere begeleiding

Sterker nog, volgens De Rond worden leerlingen, met ingang van dit schooljaar, juist intensiever begeleid. ,,We hebben het aantal mentoruren uitgebreid. Twee keer in de week een half uur, waarbij leerlingen allerlei zaken kunnen bespreken." 

Quote

Wie meer verdieping wil in een vak als geschiede­nis, kan dat krijgen

Leon de Rond

Verder is de school een proef gestart door leerlingen meer keuzevrijheid in vakken te bieden. ,,Wie meer verdieping wil in een vak als geschiedenis, kan dat krijgen. Op die manier willen we meer inspelen op de behoefte van de leerling." 

Achter de schermen is 't Rijks volop bezig met een nieuw curriculum, de landelijk verplichte inhoud van een opleiding. Vastgesteld door de Rijksoverheid. Maar waar scholen zelf vorm aan mogen geven. Het kabinet buigt zich dit najaar over de inhoud en neemt volgend jaar een besluit.

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom