Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste West-Brabantse wanbetalers zorgverzekering wonen in Bergen op Zoom

Het aantal inwoners van Nederland die hun zorgpremie langer dan een half jaar niet betalen, bedroeg in 2018 circa 206.000. Daarmee is het aantal wanbetalers vorig jaar met ruim tien procent gedaald ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In Brabant bedraagt het percentage wanbetalers 1,2 procent. Met 1,8 procent huisvesten Bergen op Zoom (980 wanbetalers), Tilburg (3.130) en Helmond (1.320) relatief gezien de meeste wanbetalers van alle Brabantse gemeenten.

De minste wanbetalers in relatief opzicht wonen in Hilvarenbeek (50 wanbetalers), Eersel (60), Sint-Anthonis (40), Heeze-Leende (60) en Sint-Michielsgestel (100): in die gemeenten betaalde 0,4 procent in 2018 de zorgpremie niet op tijd.

Tekst gaat verder onder de graphic.

Piekjaar

In totaal stond 1,5 procent van de volwassen Nederlanders (206.000 inwoners) in 2018 te boek als wanbetaler. In piekjaar 2014 was dit nog 2,2 procent (298.000). Deze groep moet naast het verschuldigde bedrag ook een verhoogde premie betalen.

Gemeente

Bijna 4 procent van de Rotterdammers betaalde hun zorgpremie het afgelopen jaar minstens een half jaar niet. Daarmee telt de havenstad relatief de grootste groep wanbetalers.

Ook in Pekela, Schiedam, Lelystad en Den Haag is dit aandeel met meer dan 3 procent aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. 

Gemeenten met de laagste percentages wanbetalers (minder dan 0,4 procent) in 2018 waren naast Sint-Anthonis en Eersel ook Veere, Dinkelland en Rozendaal. De verschillen per gemeente hangen voor een deel samen met de hoogte van het gemiddeld huishoudensinkomen per gemeente. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers.

Wetswijziging

Wanbetalers versus personen met een betalingsregeling.
Volledig scherm
Wanbetalers versus personen met een betalingsregeling. © CBS

De daling betekent niet per se dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. Een wetswijziging uit 2016 zorgt voor een versoepeling van de regels voor mensen die langere tijd hun zorgpremie niet ophoesten. Zo kunnen zorgverzekeraars een betalingsregeling treffen met de verzekerde, waarna zij worden afgemeld als wanbetaler. Daardoor hoeven ze het verhoogde tarief niet te betalen, en wordt dat bedrag ook niet ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling – de regeling waarover de cijfers in dit onderwerp gaan – geldt dit wel. Volgens het CBS zou bij ‘ongewijzigd beleid het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen’.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Iemand die langer dan zes maanden de zorgpremie niet betaalt, wordt door zijn of haar zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Er wordt dan een hogere premie van bijna 135 euro per maand ingehouden van het inkomen (loon of uitkering). Daarnaast moet de wanbetaler zelf een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar om de eerder gemaakte schulden terug te betalen. Wanneer er een betalingsregeling getroffen is, wordt de wanbetaler weer afgemeld bij het CAK.

Het gaat alleen om mensen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staan in het Basisregister Personen (BRP).

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom