Meer vrouwen in de ring: ‘Mensen kijken vreemd op als ik vertel dat ik serieus kickboks’

videoJab jab cross, hoek, lowkick. Begrippen die steeds meer vrouwen zich eigen maken. Kickboksscholen zien het aantal vrouwelijke leden rap stijgen.

De bel wordt geluid. De muziek gaat uit. De scheidsrechter wenkt de vechters. In de ring staan Liesbeth van den Broek (34) uit Zegge en Kelly Sullot (29) uit Dordrecht. Beiden staan op het punt te beginnen aan hun eerste kickbokswedstrijd.

Van den Broek heeft haar lange, bruine haar strak ingevlochten. Ze zit al dertien jaar in het kickbokswereldje. Met haar man Michel is ze sportschoolhouder van Sportplaza in Essen, dat ook locaties heeft in St. Willebrord, Breda en Hendrik Ido Ambacht. ,,We begonnen met een zaaltje huren voor kickboksen, dat hebben we uitgebreid met fitness en groepslessen.” 

Trainen met mannen

Quote

Je ziet dat veel vrouwen het voor de conditie doen, niet om een hoog niveau van vechtsport te bereiken

Liesbeth van den Broek, Eigenaresse Sport Plaza

Ze ziet dat vrouwen interesse tonen voor de vechtsport: de cardio kickbokslessen, waar 70 procent vrouw is, zijn zo populair dat ze die wil gaan uitbreiden. ,,Bij deze sport weet je zeker dat je elkaar niet op het hoofd of op het lichaam raakt: je traint op de bokshandschoenen of de bokszak. Heel anders dan het echte kickboksen. Je ziet dat veel vrouwen het voor de conditie doen, niet om een hoog niveau van vechtsport te bereiken.” In de wedstrijdgroep zitten dan ook nauwelijks dames. ,,Jammer, want ik heb ter voorbereiding op de wedstrijd niet kunnen trainen met een vrouw in mijn gewichtsklasse.” Dus trainde ze met mannen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom