Volledig scherm
Evi Jongenelen, Mathijs de Kok en Emmelie de Kok nemen deel aan de Kleine Tour (v.l.n.r.) © Timo van de Kasteele

Meedoen belangrijker dan winnen tijdens Kleine Tour in Steenbergen

STEENBERGEN - Achttien ploegen, een kleine vijftig vrijwilligers en 216 renners. Maandag start de 48e editie van de Kleine Tour in Steenbergen. Naast verschillende klassementsproeven staat er elke dag een etappe door West-Brabant op het programma.

Meedoen aan de Kleine Tour is een privilege. Wie inschrijft, heeft niet automatische een plekje. De belangstelling voor het wielerfestijn is de laatste jaren enorm gegroeid. Met als gevolg dat kinderen op een wachtlijst komen te staan. Ook sponsoren staan in de rij voor het evenement.

Voor de vrijwilligers achter de wielerevenement is het werk een week geleden al begonnen. Ieder heeft zijn eigen taak. Zo is er een chauffeur die Miss Kleine Tour een week rondrijdt en zijn er motorrijders die dagelijks het peloton begeleiden.

Dit jaar doen achttien teams mee, tien jongens- en acht meisjesploegen. Elke ploeg telt twaalf rennertjes in de leeftijd van acht tot en met veertien jaar.

Puzzelrit

De Kleine Tour begint maandag met een puzzelrit die start op het schoolplein van Maria Regina. Om kwart voor zeven vertrekt de karavaan vanaf de Seringenlaan voor een rondrit door Steenbergen. Aansluitend is de eerste wedstrijd op de Markt: de koppelkoers.

De deelnemertjes mogen zowel meedoen op normale fietsen, mountainbikes als racefietsen. Om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, krijgen de jongens en meisjes 'strafpunten'. "De meeste strafpunten krijgen jongen van veertien met een racefiets", legt Wim Roovers uit. "De minste strafpunten krijgen meisjes van negen op een gewone fiets. Maar meedoen is nog altijd belangrijker dan winnen." 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom