Mathieu van der Poel maakt iedereen blij op NK veldrijden in Huijbergen

VIDEO EN FOTO'SHUIJBERGEN - Wie anders dan Mathieu van der Poel speelt de hoofdrol op het NK veldrijden in Huijbergen? Trekpleister voor de organisatie, kijkgenot voor duizenden crossfans, weldoener die zijn zegebloemen schenkt aan een ontroerde dame.

Volledig scherm
Het fraaie bosparcours van het NK veldrijden te Huijbergen en de aanwezigheid van wereldtopper Mathieu van der Poel trok volgens de organisatie 10.000 crossfans naar Tiestenduin en Nootjesberg. © Pix4Profs / Joris Knapen

Hoopvol, met tranen in de ogen, luistert Tilly Kuijlen uit Putte op de eerste rij voor het NK-podium naar het Wilhelmus dat klinkt voor de vijfde proftitel van Mathieu van der Poel. Daarna wordt de veldritvedette gewezen op de dame achter het dranghek.

Quote

De bloemen van Mathieu leg ik op het graf van mijn oom Fons Kuijlen, hij was zijn allergroot­ste fan

Tilly Kuijlen uit Putte

‘Poeleke’ beent het trapje af en overhandigt Kuijlen zijn overwinningsboeket. Voor hem de 24e ruiker van het seizoen, voor haar een geschenk van onschatbare waarde. ,,Want deze bloemen zijn voor mijn onlangs overleden oom Fons, de allergrootste fan van Mathieu”, vertelt ze geëmotioneerd.

Volledig scherm
Tilly Kuijlen uit Putte kreeg de zegebloemen van Mathieu van der Poel en gaat die leggen op het graf van haar overleden oom Fons Kuijlen uit Hoogerheide, een groot fan van 'Poeleke'. © Peter de Brie

Fons Kuijlen, jarenlang uitbater van café Hof van Holland in Hoogerheide, stierf eind vorig jaar. ,,Hij was een enorme wielerliefhebber", zegt Tilly. ,,Ik had tante To beloofd te vragen naar de bloemen van Mathieu. Die ga ik op het graf van oom Fons leggen. Ik ben zo blij en wat zal tante To gelukkig zijn. Bedankt, Mathieu.”

Zo maakt de wereldtopper veel meer los dan hij kan vermoeden als hij rond één uur zijn rugnummer 1 ophaalt in De Kloek. Terwijl hij en broer David zich nog even terugtrekken in de familiecamper, hijst het vrouwenpeloton zich in gang.

Volledig scherm
Chris van Gorp (rechts) is samen met andere Vlaamse fans van Corné van Kessel naar het NK in Huijbergen gekomen. © Peter de Brie

De steile kronkels van de Nootjesberg en het diepe zand op de Tiestenduin vallen veel dames zwaar. Zo niet de Vlaamse fans van Corné van Kessel, die net als Mathieu in België woont. ,,Gisteren waren we bij het BK vrouwen voor Ellen van Loy die vierde werd, vandaag op het NK voor Corné", legt Chris van Gorp uit bij de feesttent tussen zijn vele maten. En pinten.

Volledig scherm
Parcoursbouwer Jan Maas uit Huijbergen kijkt tevreden toe op de Tiestenduin. © Peter de Brie

Tussen het publiek hoog op de Tiestenduin overziet de Huijbergse parcoursbouwer Jan Maas de massa. ,,Veel volk, hé. En het weer valt mee. Ik ben tevreden.” Dat is ook Lucinda Brand, die haar titel prolongeert, voor Marianne Vos. 

Quote

Ik heb plezier gehad van de aanmoedi­gin­gen uit het publiek en het gevarieer­de parcours. Lekker spelen in het bos

Monique van de Ree uit Etten-Leur, 9e op het NK vrouwen

Monique van de Ree uit Etten-Leur wordt negende. ,,Ik heb plezier gehad van aanmoedigingen uit het publiek en het gevarieerde parcours. Lekker spelen in het bos. Wel zwaar, je benen verzuren op die klimmetjes.”

Volledig scherm
Mathieu van der Poel, met het wit-blauwe kampioenstricot van het EK, praat kort voor de start van het NK ontspannen met Lars van der Haar (links). © Peter de Brie

De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen geniet van de drukte als hij zich naar de start begeeft van de profs. ,,Waar een klein dorp groot in kan zijn. Alweer het vijfde NK dat ze hier voor elkaar krijgen. Daar mogen we trots op zijn.” Zowel zaterdag als zondag zijn er 110 vrijwilligers op de been, voor 80 procent uit Huijbergen zelf.

Maar ook uit Ossendrecht, Hoogerheide en zelfs Fijnaart, zoals Geert-Jan Meijers. ,,Ik ken hier mensen en hou van deze sport. Daar heb ik veel voor over. Of ik straks de feesttent nog in ga? Nee, twee dagen in de waterkou, dat kruipt in je lijf. Dus ik duik straks thuis de sauna in.”

Volledig scherm
Steijn Vos (10) uit Wouw moedigt op het NK veldrijden in Huijbergen zijn favoriet Mathieu van der Poel aan. © Peter de Brie

Ondertussen duikt Mathieu van der Poel het veld in en beklimmingen af, toegejuicht door onder meer Steijn Vos (10) uit Wouw, een sjaal van de supportersclub om de nek. ,,Ik cross zelf samen met mijn pa. Met opa erbij kijken we naar veldrijden op tv, maar in het echt is leuker.”

Volledig scherm
De Huijbergse dweilband Nog Eentje Dan treedt tijdens het NK in eigen dorp op, aan de voet van de Tiestenduin. © Peter de Brie

Bij de Nootjesberg geeft boerenkapel De Sanegeit hem van jetje, dweilband Nog Eentje Dan vermaakt het publiek bij de Tiestenduin. Waar anderen afstappen bij de twee balkjes voor de vip-tent neemt raspaardje ‘VdP’ de obstakels al fietsend als een dubbele oxer, op weg naar zijn voorspelde victorie. 

Volledig scherm
Natasja De Beukelaer uit Kapellen bezoekt met haar vader het NK voor haar favoriet Mathieu van der Poel. Haar moeder kijkt thuis alleen naar de tv, zij is fan van Wout van Aert. © Peter de Brie

Natasja De Beukelaer (39) uit Kapellen, Van der Poels woonplaats, roffelt luid op de borden bij de finish. ,,Mijn vader en ik zijn al jaren Mathieu-fan. Mama? Die is alleen thuis om naar het BK te kijken op tv. Zij is supporter van Wout van Aert...”

Volledig scherm
Het vijfde NK veldrijden in Huijbergen levert Mathieu van der Poel zijn vijfde NK-goud bij de profs op. Lars van der Haar (links) werd tweede, Corné van Kessel derde. © Peter de Brie

Na afloop blijft een deel van de toeschouwers hangen bij DJ Dave in de publiekstent. Vanuit het vip-deel typeert een contente voorzitter Carel Jan Reuver van Wielercomité Huijbergen het hele NK als een feestje. ,,Mooie koersen, terechte winnaars. Geen incidenten of vervelende valpartijen. De KNWU had complimenten voor onze vrijwilligers en ruw geschat was er zo'n 10.000 man publiek.”

Quote

Dit NK was een feestje. Ruw geschat waren er zo'n 10.000 toeschou­wers

Carel Jan Reuver, voorzitter Wielercomité Huijbergen

En dan ontbrak nog die ene, grote fan van de cross, Fons Kuijlen. Maar dankzij nicht Tilly rust hij zacht, met de bloemen van zijn favoriet Mathieu op zijn graf. Hij moest eens weten...

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom