El Feth Moskee in Bergen op Zoom
Volledig scherm
El Feth Moskee in Bergen op Zoom © Robert Van Den Berge

Marokkaanse gemeenschap geschokt om dood Mohamed (19) uit Bergen op Zoom: 'Hij was enorm geliefd’

BERGEN OP ZOOM - De Marokkaanse gemeenschap in Bergen op Zoom heeft met ontsteltenis gereageerd op het plotse overlijden van Mohamed Bouchafra. De 19-jarige jongen botste woensdagavond op de A16 bij Antwerpen tegen een vrachtwagen en kwam daarbij om het leven. ,,Iedere Marokkaan in Bergen op Zoom leeft mee met de nabestaanden.”

Bij de El-Feth-moskee in Bergen op Zoom vindt vanmiddag een grote herdenking plaats. Er worden naar verluidt honderden mensen verwacht. ,,Mohamed kwam regelmatig naar deze moskee om te bidden”, zegt een afgevaardigde van El-Feth tegen BN DeStem. ,,Hij was hier een graag geziene gast. Veel Marokkanen kennen hem en zijn familieleden goed.”

Zijn overlijden heeft de Marokkaanse gemeenschap van Bergen op Zoom diep in haar hart geraakt. ,,Iedereen heeft het erover, de impact is enorm”, zegt de afgevaardigde. ,,Wij zullen de familie van Mohamed steunen waar mogelijk en zullen ze alle tijd en ruimte geven om dit vreselijke verlies te verwerken. De deuren van onze moskee staan altijd voor hun open.”

Dodengebed

Tijdens de herdenking zullen familievrienden en vrienden gezamenlijk een aantal verzen uitspreken en een minuut stilte houden. Na de rituele wassing vindt er een speciaal dodengebed (Djanazah-gebed) plaats. Een gebed dat uitsluitend is bedoeld voor moslims en wordt verricht door een imam. Aan het einde van de dienst wordt de kist in het bijzijn van de nabestaanden gedragen en weggebracht.

,,Het is voor ons heel belangrijk om naar Marokkaanse tradities afscheid te nemen van Mohamed. Ik verwacht zelfs dat heel veel mensen die Mohamed niet eens gekend hebben ook zullen meedoen. Dat is heel gebruikelijk in onze gemeenschap, die van nature heel hecht en trouw is.”

Oorzaak

Over de oorzaak van het ongeluk tast de moskee nog in het duister. Wat ze alleen weten is dat Mohamed door een nog onbekende oorzaak achterop een truck klapte. 

De jongen overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De brandweer haalde hem nog uit het voertuig, maar dat was al te laat.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom