Het Markiezenhof hoopt meer bezoekers te trekken. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan.
Volledig scherm
Het Markiezenhof hoopt meer bezoekers te trekken. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan. © Jurgen Kwisthout/Indebuurt

Markiezenhof wil geheimzinnigste museum ‘van de wereld’ worden

BERGEN OP ZOOM - Het geheimzinnigste museum. Van Nederland. Misschien wel van de wereld. Dat wil Het Markiezenhof worden. Het komende jaar zet het de eerste stappen. Drie ruimtes worden ingrijpend aangepakt vanwege de nieuwe koers.

Die ambitie is donderdag bekendgemaakt tijdens een presentatie van het project. Publiek geheim, geheim publiek. Dat thema lanceerde de gemeente Bergen op Zoom twee jaar geleden. Om de stad op de kaart te zetten. Meer mensen te lokken. Die langer blijven. Want toerisme is goed voor de plaatselijke economie. Met Het Markiezenhof als ‘centraal station’. Het stadspaleis wordt nu stap voor stap in de richting gebracht.

Rijksmuseum

Geheimen. Iedereen heeft ze. Maar waarom? En wat voor geheimen heeft Bergen op Zoom, die eeuwenoude stad? Dat gegeven was voor projectleiders Claartje Rijkers en Jesse van Tetterode het uitgangspunt bij het maken van de plannen voor de toekomst. Als eerste worden de Stijlkamers, de kleine Galerij en de Blauwe Zaal aangepakt. Over precies een jaar moet dit project klaar zijn. Want in het weekeinde van 7 en 8 november opent in dat Markiezenhof Koele Wateren, de volgende tentoonstelling met werken uit het Rijksmuseum. Een mooi moment om ook de nieuwe ruimtes te presenteren, vindt het museum.

Experience

Het Markiezenhof werkt voor het project Stijlkamers, Galerij en Blauwe Zaal nauw samen met onder meer Breda University en ‘geheimenexperts’ Elvis Kaltofen en dr Andreas Wismeijer.

Quote

Bergen op Zoom is stad van geheimen door verleden als vesting

Jesse van Tetterode, Projectleider Markiezenhof

De Stijlkamers blijven zoals ze zijn. Maar er wordt ‘experience aan toegevoegd. Beleving. Voor volwassenen en kinderen. Gekoppeld aan een liefdesverhaal over markiezin Marie Anne van Arenberg.

De kleine Galerij wordt volledig opnieuw ingericht. Onderwerp: het zinnige van geheimen. En waarom ze er zijn. Belangrijke rol speelt hier het veertiende eeuwse brilletje dat in de collectie van het museum zit.

Maquette

De Blauwe Zaal waar nu onder meer een maquette van de vesting Bergen op Zoom is te zien gaat er ook totaal anders uitzien. Maar de maquette blijft. ,,Op zijn kant als dat kan”, aldus Claartje Rijkers. Aan die maquette worden verhalen over en geheimen van de stad opgehangen. ,,Het vestingverleden draagt ertoe bij dat Bergen op Zoom een stad is van geheimen”, zegt Van Tetterode. In die Blauwe Zaal kan iedereen straks zelf een geheim of gedachte achterlaten.

Schatkamers

Na deze drie ruimtes volgen de komende jaren de overige zalen in het stadspaleis gedaan. Eerder is al de begane grond gratis toegankelijk geworden, het museumcafé gemoderniseerrd en zijn de Schatkamers gemaakt, goed beveiligde en voorzien van eersteklas klimaatbeheersing. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom