Volledig scherm
Ruud Vorstermans met tussen zijn vingers de ring die hij kreeg van zijn vrouw Marijke toen zij 40 jaar getrouwd waren. Op de achtergrond een portret van zijn overleden vrouw. © Pix4Profs/Tonny Presser

Marijke koos voor 't leven, ook toen ze heel ziek was

In Liefdevolle HerinneringMarijke Vorstermans was een vrouw met wilskracht. Met man Ruud probeerde ze vooral te genieten en herinneringen te maken.

Quote

Er hing een positieve vibe om Marijke heen, omdat ze er altijd was voor anderen

Ruud Vorstermans

Marijke Vorstermans had wilskracht. Samen met haar man Ruud wilde zij vooral genieten en herinneringen maken. Dat er tussen hen niets ongezegd is gebleven, is voor hem een troost. Marijke overleed op 8 mei van dit jaar, 67 jaar oud.

In 2007 kreeg Marijke borstkanker, in 2012 bleek die te zijn uitgezaaid. Al die jaren zette Marijke zich met de haar typerende gedrevenheid in voor Borstkankervereniging Nederland, die haar erelid maakte. Ze gaf voorlichting aan verpleegkundigen en patiënten, hield een blog bij met de toepasselijke titel Dikke Roze Pech en zette een facebookpagina op voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. 

Volledig scherm
Marijke zette zich jarenlang in voor de Borstkankervereniging Nederland. Ze werd zelfs benoemd tot erelid. © Privécollectie Ruud Vorstermans

Maar Marijke wilde nooit dat de kanker haar leven ging bepalen. ,,Ik ben geen kanker, ik heb kanker", zei ze altijd. Haar man Ruud praat vol bewondering over haar wilskracht en drive. ,,Er hing een positieve vibe om haar heen, omdat ze er altijd was voor anderen. Zo kent iedereen haar, ook op haar werk bij de gemeente."

Deel uw herinnering

Heeft u dierbare herinneringen aan een overleden partner, familielid, vriend(in) of kennis? Wij luisteren graag naar uw verhaal. U kunt zich opgeven voor de rubriek In Liefdevolle Herinnering door een mail te sturen naar: s.denboer@bndestem.nl

Forever Together liet Ruud in 2012 op zijn arm tatoeëren en toen ze drie jaar geleden 40 jaar getrouwd waren, gaf Marijke hem de tattoo Liefde is... cadeau. ,,Ze kunnen me alles afpakken, maar dát niet", zegt Ruud geëmotioneerd. Lachend: ,,Ik heb meer vrouwelijke hormonen dan de gemiddelde man. Ik ben gevoelig. Romantiek, daar was ik super goed in."

Quote

Wij konden lezen en schrijven met elkaar. Dat is niet iedereen gegeven

Ruud Vorstermans

Dat is niets te veel gezegd. Ruud schrijft gedichten en plaatste zes jaar lang dagelijks een Liefde is...-bericht op Facebook. Marijke kreeg vaak bloemen en bij iedere gelegenheid een toepasselijk Pandorabedel. Tijdens een campertrip door Amerika verraste Ruud haar met kaartjes voor haar idool Gladys Knight & The Pips, eerste rij in Las Vegas. Marijke koos het nummer Hero (A wind beneath my wings) voor haar uitvaart. Ruud: ,,Omdat ik haar hero was, zei ze."

Ook nu blijft Ruud een onverbeterlijke romanticus. Als hij uit eten gaat, zet hij een portret van Marijke tegenover zich, glaasje wijn erbij. Ze waren altijd een hecht stel. ,,Wij konden lezen en schrijven met elkaar. Dat is niet iedereen gegeven. Er gaan relaties op stuk, de onze is nog hechter geworden." 

Volledig scherm
Als Ruud nu uit eten gaat, zet hij het portret van Marijke tegenover zich, glaasje wijn ervoor. © Privécollectie Ruud Vorstermans

Samen kozen ze voor het leven, genieten van elkaar, de kinderen en kleinkinderen en zoveel mogelijk mooie herinneringen maken. ,,Sommige mensen stoppen met leven als ze ongeneeslijk ziek zijn. Wij deden het tegenovergestelde. We hebben meteen een permanente annuleringsverzekering afgesloten. Als het even kon gingen we op reis. De oncoloog plande de behandelingen om onze vakanties heen", blikt Ruud terug op die laatste intensieve jaren.

Quote

Het geeft me voldoening de dingen te hebben kunnen doen zoals zij ze graag wilde

Ruud Vorstermans

Toen Marijke in 2016 hoorde, dat de kanker ook was uitgezaaid naar de hersenen, regelde ze meteen haar uitvaart. ,,'Dan kun je daarna verder met je leven', zei ze. Een controlfreak was ze zeker niet, maar ze hield wel graag de regie", zegt Ruud.

Na haar overlijden moest haar Pink-Ribontattoo met de letters FDKK (Fuck De Kut Kanker) goed zichtbaar zijn. Geen kist, maar een rieten mand. ,,En ze wilde een witte auto. Het geeft me voldoening de dingen te hebben kunnen doen zoals zij ze graag wilde. Ze heeft me nog op het hart gedrukt: geen altaartje inrichten met foto's van mij en geen frivole en ophemelende teksten op de rouwkaart. Haar motto was: When live gives you lemons, make lemonade. Dat is Marijke ten voeten uit."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom