Marianne Vos pakt brons op NK in 'haar' Hoogerheide

VIDEOHOOGERHEIDE - Hoewel 'pas' derde op het NK wielrennen voor vrouwen achter Chantal Blaak en Amy Pieters, zingt Marianne Vos het Wilhelmus zaterdagmiddag het hardst mee bij de finish in Hoogerheide. Daar stond 'Vosje' immers al vaak op het podium en ze is er 'thuis', bij slager Verhaert waar de camper van pa en ma traditiegetrouw staat.

Deze zaterdagochtend, ruim voor de vrouwen de lokale NK-ronde bij Hoogerheide bereiken, is het rustig bij slagerij Verhaert-Soffers. ,,Veel vaste klanten zijn vrijdag al geweest", vertelt Rezy Verhaert. ,,Vanmiddag breng ik nog wat barbecue-bestellingen weg", zegt echtgenoot Ludo Verhaert. ,,Geen punt. Eén keer het parcours oversteken en dan trek ik mijn plan wel via binnendoorweggetjes."

Ongevallen op A4

Als hij hoort over twee ernstige ongevallen op de A4 en de verkeersproblemen, klimt hij meteen in de telefoon om de vader van Marianne Vos te waarschuwen. Die weet genoeg en gaat de file proberen te omzeilen. 

De familie Vos is vaste gast bij de slagerij op de hoek Scheldeweg/Raadhuisstraat, waar Marianne in 2009 het WK veldrijden won. ,,Ze vroegen destijds of ze hun camper ergens kwijt konden. Dat kon bij ons en sindsdien zijn ze er altijd met de cross. En nu met het NK dus."

Volledig scherm
Drukte bij de start in Nispen. © Peter de Brie
Volledig scherm
Wereldkampioene Chantal Blaak viert haar NK-zege in Hoogerheide, met nummer twee Amy Pieters (l) Europees kampioene Marianne Vos (r) met brons. Vos is 200 meter verwijderd van de camper van pa en ma, die bij slagersfamilie Verhaert op de hoek is geparkeerd. © ANP

Bij de startlocatie in Nispen krijgt de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal, wachtend te midden van de elite-vrouwen, rond 11.45 uur het verlossende telefoontje. ,,De A4 wordt net op tijd weer vrijgegeven. Het verkeer kan weer door, de route voor de vrouwen hoeft niet aangepast te worden. Rijkswaterstaat stelt herstelwerk aan het asfalt op de snelweg uit tot vanavond."

Volledig scherm
Gerwin de Regt uit Nispen, voormalig elite/beloften-renner, heeft het neerzetten van de dranghekken bij de start gecoördineerd en zelf de handen mee uit de mouwen gestoken. © Peter de Brie

Nispen's wielzoon Gerwin de Regt, de criteriumspecialist die drie jaar geleden stopte met koersen na een zware val, reed in 2000 en 2001 zelf het NK beloften. Nu puft hij uit na het hekken zetten bij de start, vlakbij bij zijn huis. ,,Vanavond na de beloften alles afbreken en morgen weer opbouwen voor de elite", aldus De Regt.

Nispen's wielzoon Gerwin de Regt, de criteriumspecialist die drie jaar geleden stopte met koersen na een zware val, reed in 2000 en 2001 zelf het NK beloften. Nu puft hij uit na het hekken zetten bij de start, vlakbij bij zijn huis. ,,Vanavond na de beloften alles afbreken en morgen weer opbouwen voor de elite", aldus De Regt.

Volledig scherm
Het vrouwenpeloton net voor het vertrek om 12.00 uur in Nispen, Marianne Vos hangt dan nog aan de staart. © Peter de Brie

Om 12.00 uur trekt het vrouwenpeloton zich op gang voor een lus door West-Brabant richting Hoogerheide. Onderwijl lost op de A4 de file op, binnendoor rijden via een stukje NK-route hoeft niet meer voor de autostroom. Als laatste renster aan de staart van het peloton rijdt Marianne Vos over de startstreep.

Diep in de finale op de lastige omloop bij Woensdrecht en Hoogerheide zit Vos echter voorop met Esther van Veen. De Rijzendeweg met zijn klinkers en het hellende asfalt van de Scheldeweg gaan doorwegen, samen met de hitte. Het duo wordt ingerekend en een selecte kopgroep gaat de laatste ronde in.

Megaschermen

Volledig scherm
Op de Scheldeweg bij Hoogerheide wachten wielerfans op de doorkomst van het NK vrouwen. © Peter de Brie

Onder de megaschermen bij de finishstraat klonteren wielerfans samen om de finale te zien. Wereldkampioene Chantal Blaak maakt zich los en dendert via de Onderstal de Brabantse Wal op. In de regenboogtrui soleert ze naar het rood-wit-blauw. Amy Pieters wint de sprint van de achtervolgsters, voor Marianne Vos.

Volledig scherm
Chantal Blaak kan juichen op de Scheldeweg in Hoogerheide. De wereldkampioene wint nu ook het NK. © ANP

Op het podium worden de medailles omgehangen en krijgt de top drie een fles champagne en een cadeautas van sportwethouder Hans van de Waal van de gemeente Woensdrecht, al net zo opgelucht als burgemeester Steven Adriaansen dat een verkeersinfarct na goed overleg voorkomen is.

In de mensenmassa voor het ereschavot wordt het volkslied mondjesmaat meegezongen, Marianne Vos geeft het goede voorbeeld. Zij zal zo dadelijk eerder 'thuis' zijn dan de lokale inwoners. Immers, 200 meter verder wacht de ouderlijke camper, naast slagerij Verhaert.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom